Ministrul Justiţiei a anunţat, într-o dezbatere tv, că va cere un audit extern la Parchetul Instanţei Supreme, la Direcţia Anticorupţie şi Direcţia Antimafia, pentru a fi analizată activitatea procurorilor.
Decizia vine după reacţiile critice apărute în coaliţia de guvernare, mai cu seamă în PSD, faţă de propria analiză făcută recent de Tudorel Toader în cazul procurorului general şi a şefei DNA, a căror înlocuire nu a considerat-o oportună.
Auditul va stabili, între altele, numărul de dosare pe care le are în lucru fiecare anchetator, termenele de soluţionare, numărul de cazuri reclamate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau numărul cetăţenilor care au stat în închisoare pe nedrept.
Ministrul Justiţiei a anunţat, totodată, că va trimite, astăzi, la Guvern proiectul care ar urma să pună în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Tudorel Toader susţine că nu va fi impus un prag valoric în definiţia infracţiunii de abuz în serviciu, lăsând la latitudinea judecătorului să decidă pentru fiecare caz în parte. Proiectul ar urma să fie supus dezbaterii publice.
În opinia ministrului, care vrea ca magistraţii să fie responsabilizaţi şi să răspundă pentru eventuale greşeli, legislaţia penală este prea stufoasă şi suferă, de multe ori, modificări care nu se complează.
Ordonanţa 13, prin care actuala Putere a încercat să modifice codurile penale pe ascuns, a stârnit proteste de stradă care au forţat abrogarea actului normativ şi au atras demisia lui Florin Iordache de la conducerea Ministerului Justiţiei.
La nici două luni de la acel moment, social-democratul este propus de colegi pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Postul a rămas vacant după numirea Rovanei Plumb ca ministru delegat pentru Fonduri Europene. Votul este programat, la prânz, în legislativ.