Confidenţialitate

Ministrul Justiției, după afirmația lui ÎPS Teodosie cum că femeile abuzate „trebuie să-și ducă crucea”: „Dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip” / „Un derapaj inacceptabil” | AUDIO

Mai mulți miniștri critică recentele declarații ale ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Acesta a afirmat că femeile abuzate de soți „trebuie să-și ducă crucea” și să nu divorțeze. Este rușinos – spune ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care numește declarația înaltului prelat drept „un derapaj inacceptabil”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declară că „derapajul inacceptabil” al lui ÎPS Teodosie nu trebuie trecut sub tăcere. Alina Gorghiu spune că „este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații”.

„«Sfaturile» ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”, a scris Alina Gorghiu pe pagina ei de Facebook.

Ministrul Justiției precizează că „realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție.

Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut”.

Ministrul Justiției: „Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”

„Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile «trebuie să își ducă crucea» alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a subliniat Gorghiu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: O familie de români a rămas fără mașină, bani și acte în timpul concediului în Grecia: „A intrat peste noi în casă și a luat cheile de pe masă” | AUDIO