Ministrul Justiţiei susţine că Secţia specială a fost un “ciomag” gândit de PSD împreună cu UDMR împotriva magistraţilor.
Stelian Ion a intrat în dispută, marţi seara, într-o emisiune la TVR, cu liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, pe tema desfiinţării Secţiei speciale.
“A muta adresa unde este acum sediul Secţiei speciale nu este o soluţie. (…) UDMR a susţinut şi a sprijinit prin vot înfiinţarea Secţiei speciale. Probabil că este greu acum să se desprindă de această opinie pe care au avut-o la acel moment – că este o secţie care este necesară. Nu, nu este necesară. Am votat împreună desfiinţarea acestei Secţii. Ei merg în continuare pe ideea de desfiinţare a Secţiei cu un amendament (…) În 2017-2018, UDMR a votat împreună cu PSD înfiinţarea Secţiei speciale. Din păcate nu şi-au schimbat acest discurs, vorbesc în continuare de abuzuri împotriva cetăţenilor, judecătorilor, făcute de DNA. Eu spun că a fost un discurs şi un atac permanent în acei ani împotriva DNA”, a spus ministrul.
“UDMR a susţinut că magistraţii au nevoie de anumite garanţii, suplimentar faţă de garanţiile pe care le au toţi cetăţenii, şi amendamentul pe care l-au susţinut a fost acesta, pe care îl consider foarte grav, pentru că rupe din competenţa DNA. (…) Menţinerea Secţiei speciale înseamnă o lovitură dată DNA, înseamnă o lovitură dată luptei împotriva corupţiei şi asta este împotriva intereselor României. (…) Chestiunea aceasta cu abuzurile DNA a fost folosită ani de zile, în anumite zone, pentru a afecta această instituţie. (…) UDMR continuă discursul din 2017-2018, pe care îl avea împreună cu PSD. Dacă au ales să intre în această coaliţie, ar fi trebuit să se adapteze situaţiei. Noi nu acceptăm să se întâmple în România ce s-a întâmplat în perioada 2017-2018, când Justiţia era pur şi simplu terfelită, călcată în picioare. Această Secţie a fost un ciomag gândit de PSD la momentul acela, împreună cu UDMR şi cu cine o mai fi susţinut, împotriva magistraţilor. Restul sunt poveşti”, a adăugat Stelian Ion.
“Noi nu suntem singuri. Suntem parteneri într-o Uniune Europeană, în care am intrat de bunăvoie, acceptând anumite reguli. În această Uniune Europeană trebuie să respectăm tratatele, legislaţia. Iată, vom primi bani europeni. Dacă nu respectăm statul de drept, dacă nu respectăm şi mergem pe drumul pe care l-au apucat, din păcate, Ungaria, Polonia, unde sunt probleme reale cu privire la respectarea statului de drept, şi s-au tras semnale de alarmă foarte clar în acest sens, şi ne desprindem cumva de partenerii noştri din UE, o să avem o mare problemă. Este posibil să nu mai atragem fonduri europene, este posibil să nu se ridice MCV dacă nu ne respectăm promisiunile pe care nu altcineva şi le-a asumat, noi ni le-am asumat prin vot în Parlament în programul de guvernare. Dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul dintre partenerii noştri sau dintre vecinii noştri să nu intrăm în Schengen. (…) Noi trebuie să ştim foarte clar care sunt consecinţele faptelor noastre şi să ne respectăm promisiunile pe care nu ni le-am asumat forţaţi de cineva, ni le-am asumat de bunăvoie: desfiinţarea Secţiei speciale, refacerea competenţei DNA”, a mai opinat ministrul.
De cealaltă parte, Csoma Botond i-a transmis lui Stelian Ion să se ocupe de problemele din Justiţie şi nu de situaţia din Ungaria sau Polonia.
“Eu l-aş ruga pe domnul ministru să se uite în propria ogradă şi să fie ministru în România, să nu se ocupe de problemele din Polonia şi Ungaria, că nu este ministru al Justiţiei în Polonia sau Ungaria”, a declarat liderul deputaţilor UDMR.