Confidenţialitate

Ministrul Justiţiei: În 2 săptămâni prezentăm măsurile pentru cerinţele CEDO privind condiţiile din închisori

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că în cel mult două săptămâni va prezenta măsurile pe care ministerul le va lua pentru îndeplinirea cerinţelor impuse de CEDO referitoare la condiţiile din închisori, urmând, printre altele, să fie construite două noi penitenciare, iar cele existente să fie extinse şi modernizate.

„Sigur într-o săptămână, maxim două, vom prezenta public ceea ce se numeşte foaia de parcurs, măsurile pe care le avem în vedere pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii-pilot a CEDO. (…) Vom construi două noi penitenciare, cu unul suntem deja în faza hotărârii de Guvern. Vom extinde penitenciarele existente, vom moderniza acolo unde este de modernizat”, a declarat Tudorel Toader la festivitatea de absolvire a promoţiei 2017 şi aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare de la Târgu Ocna.

Ministrul consideră că o societate modernă nu ar trebui să aibă nevoie de penitenciare.

„În opinia mea, o societate modernă democratică nu trebuie să aibă obiectiv construirea de penitenciare, ci să aibă rolul de prevenţie, ca să nu aibă nevoie de penitenciare”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis, în luna aprilie, că în penitenciarele din România, condiţiile de detenţie contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat. Astfel, România avea la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori.

În aceste condiţii, CEDO cere României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie. Instanţa lasă statului dreptul de a stabili ce demersuri concrete trebuie să facă pentru a rezolva problemele, precizând, însă, că, dacă statul nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomandă reducerea numărului de persoane din penitenciare.

CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.

Reclamanţii s-au plâns, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficienţa instalaţiilor sanitare şi de lipsa de igienă, de calitatea scăzută a hranei, de şobolani şi insecte în celule.

Instanţa europeană a decis să aplice în acest dosar o hotărâre pilot, estimând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea într-o disfuncţionare structurală proprie sistemului carcelar român. În aceste condiţii, CEDO cere României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie.