Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat în timpul dezbarerii organizate pe tema modificării legislației anticorupție și a grațierii că Guvernul ar putea renunța la emiterea unor ordonanțe în favoarea trimiterii proiectelor în Parlament.
Jurnalistul Liviu Avram i-a atras atenția ministrului asupra efectelor pe care le va avea adoptarea modificărilor prin ordonanțe.
Peste o sută de oameni participă la dezbaterea publică a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunând în deschiderea dezbaterii că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidivişitii şi cei acuzaţi de fapte de corupţie.
Florin Iordache a precizat că de proiectul privind graţierea nu vor beneficia violatorii, criminalii, cei acuzaţi de fapte de corupţie şi nici recidiviştii, iar condiţia pusă este legată de recuperarea prejudiciilor.
În ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă privind modificarea codurilor penale, ministrul Justiţiei a spus că, săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis că încă şase articole din codurile penale sunt neconstituţionale, iar în aceste condiţii se impun noi modificări.
„Ascultăm toate părerile şi opiniile şi vrem să ne asigurăm că toate opiniile şi argumentele vor fi integrate în aceste acte, astfel încât ele să nu plece din Minister fără opiniile împărtăşite”, a spus Iordache.
Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a spus, în intervenţia sa la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, că modificările din justiţie nu trebuie să fie făcute prin OUG, ci prin dezbatere în Parlament, arătând că dacă acesta vor fi promovate prin OUG, “în trei zile venim aici şi protestăm să arătăm ce face PSD”. Viorel Ene a precizat că, după foarte mult timp, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru că a organizat o represiune, iar acum Ministerul Justiţiei vine cu aceste modificări din justiţie care l-ar putea ajuta.
“Vedem, după foarte mult timp, că Ion Iliescu este pus sub acuzare. Şi dumnenavoastră ce faceţi? N-a omorât pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonanţe. Dezbateţi în Parlament aceste proiecte. În trei zile venim aici şi protestăm, să arătăm ce face PSD”, a spus Viorel Ene.
Prezent la dezbatere, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus că OUG privind graţierea este “un proiect şmechereşte”, pentru că cel care a furat un cârnat este la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este graţiat.
Omul de afaceri Gigi Becali, unul dintre participanți, propune ca graţierea să se facă doar pentru condamnările “uşoare”, de 3-4 ani.
În ceea ce privește modificarea Codurilor Penale, Becali spune că nu este de acord cu dez-incriminarea abuzului în serviciu.
Becali a mai spus că directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi şi a cerut ca şeful ANP Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, ”să fie dat afară”.
Alți participanți la dezbaterea de la Ministerul Justiției au reclamat – înainte de deschiderea ședinței – că discuția este doar un simulacru.
Ministrul Justiţiei a spus, la începtul dezbaterii, că toţi cei care şi-au prezentat, verbal sau în scris, dorinţa de a participa la această consultare, o pot face.
Jurnaliștii nu au avut voie să intre cu camere de luat vederi. ”Spațiul limitat” a fost justificarea ministrului Florin Iordache pentru asemenea decizie.
Dezbaterea publică este transmisă însă cu telefoanele mobile.
Dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei a început la ora 10.00, alături de ministrul Justiţiei fiind directorul Administraţiei Naţionale a Penitenicarelor şi secretari de stat din MJ. În sală, printre cei care vor avea intervenţii în dezbatere sunt Gigi Becali şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale.
Ministrul Justiţiei a spus, la începtul dezbaterii, că toţi cei care şi-au prezentat, verbal sau în scris, dorinţa de a participa la această consultare, o pot face, arătând că aceştia vor putea să îşi exprime opiniile legat de cele două ordonanţe de urgenţă.