Confidenţialitate

Ministrul Justiției, așteptat cu evaluarea activității parchetelor

Ministrul Justiţiei ar urma să prezinte, joi, rapoartele despre activitatea parchetelor.

Tudorel Toader a tot amânat, în ultimele luni, dezvăluirea concluziilor după verificările făcute anul trecut.

După ce procurori anticorupţie de la Ploieşti au fost acuzaţi că măsluiesc probe în dosare, presiunea asupra ministrului a crescut în coaliția de guvernare.

Conferința de presă a ministrului este programată la ora 18.00.

Săptămâna trecută, Tudorel Toader a făcut nevoit să îşi întrerupă o vizită în îndepărtata Japonie, fiind convocat de urgenţă de premier la Bucureşti.

Întrebat, miercuri, ce aşteptări are de la ministrul Justiţiei, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că vrea că acesta să nu se facă “de râs”.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut verificări interne la Direcţia Anticorupţie şi cea Antimafia, pentru a descoperi eventuale abuzuri ale anchetatorilor din cele două structuri. De curând, mascaţii au confundat o adresă şi au bruscat membrii unei familii.

Săptămâna trecută, la câteva zile după izbucnirea scandalului şi apariţia unor înregistrări cu potenţial compromiţător în spaţiul public, şefa Direcţiei Anticorupţie, Laura Kovesi, a respins acuzaţiile la adresa subordonaţilor săi, susţinând că aceştia sunt victime ale inculpaţilor, precum fostul deputat Vlad Cosma, judecat pentru corupţie alături de tatăl său. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit de activitatea DNA. Un nou protest a fost organizat, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, participanţii – câteva zeci la număr – cerând demiterea Laurei Kovesi. O manifestaţie similară a avut loc sâmbătă.

Situaţia statului de drept din România a fost discutată la Bruxelles, în cadrul întrevederii pe care premierul Viorica Dăncilă a avut-o, miercuri, cu şeful Comisiei Europene. Jean Claude Junker s-a declarat încrezător în sistemul judiciar şi că urmăreşte presiunile unor cercuri politice. Remarcând că Viorica Dăncilă este al cincilea premier român cu care se întâlneşte, preşedintele executivului comunitar şi-a exprimat speranţa că “acest ciclu se va opri”.

Jean Claude Junker a mai opinat că România şi Bulgaria ar trebui să scape de monitorizarea sistemelor din Justiţie şi primite în spaţiul Schengen, cel fără controale la frontiere.

Organizaţia Transparency International a prezentat, miercuri, o nouă ediţie a Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global, prin intermediul căruia se realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public, aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi experţi independenţi din cele 180 de state incluse în analiză.

Cu un scor de 48 de puncte, România ocupă locul 59 la nivel global. La nivelul Uniunii Europene, România se află pe a 25-a poziţie, la egalitate cu Grecia.

Singurele ţări din spaţiul comunitar care au punctaje mai mici decât România sunt Ungaria (45 de puncte, locul 27) şi Bulgaria (43 de puncte, locul 28).

La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte, similar celui din 2017.

Transparency International Romania propune autorităţilor modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, prin implementarea Sistemului de Integritate la nivelul administraţiei publice locale (LIS). Un astfel de sistem funcţional poate juca un rol important în vederea consolidării integrităţii locale şi implicit în prevenirea corupţiei. Proiectul se adresează tuturor persoanelor implicate în dezvoltarea comunităţii locale, de la primar şi consilieri locali, la oameni de afaceri, organizaţii neguvernamentale şi simpli cetăţeni.

O altă propunere vizează consolidarea şi dezvoltarea sistemului de management al eticii şi conformităţii la nivelul organizaţiei. De asemenea, se propun identificarea şi implementarea valorilor de natură etică şi deontologică necesare pentru asigurarea funcţionării eficiente a organizaţiei, a bunei guvernanţe şi a creşterii capitalului de încredere al părţilor interesate în brandul organizaţiei.