Rămâne, se amână, dispare, dar contribuțiile se vor plăti, nu se știe dacă de către angajat sau de către angajator. Confuzia creată de controversatul Formular 600 este tot mai mare.
Declarația 600 ar putea să dispară, dar obligația de a plăti contribuțiile sociale va rămâne. Așa a spus ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, după ce a fost audiat la Senat, în Comisia pentru Economie, la solicitarea opoziției.
Cum vor fi stabilite concret în acest an sumele datorate de persoanele care câștigă din activități indepedente (inclusiv drepturi de autor), adică avocați, consultanți, jurnaliști sau proprietari de terenuri agricole date în arendă – este încă o necunoscută.
Ministrul interimar al Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, marți, în Parlament că ia în calcul ca „plata să se facă pe bază de Cod Numeric Personal”. Ce înseamnă acest lucru?
Cert este că, în primă etapă, termenul de depunere declarației 600 ar urma să fie amânat până la 1 martie. Ministrul Mișa nu exclude nici posibilitatea unei a doua amânări – până pe 25 mai sau chiar până pe 1 iulie.
În timpul câștigat, Guvernul va regândi modul în care poate colecta acești bani.
Un scenariu discutat acum la Ministerul Finanțelor: pentru veniturile obținute constant de la o societate comercială, contribuțiile sociale pentru angajat să poată fi reținute și plătite mai departe de către firmă și nu de titularul contractului. Este cazul celor care câștigă din drepturi de autor.
Pentru moment, rămân obligați să depună formularul 600 la ANAF toți cei care câștigă mai mult de 1900 de lei lunar din astfel de activități. Termenul este 31 ianuarie, dar acesta ar putea fi amânat până la 1 martie, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică luni seară (22 ianuarie) de Ministerul Finanțelor. Anterior, luni seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța o amânare și, posibil, o anulare a formularului 600, introdus de Guvernul Tudose.