Confidenţialitate

Ministrul interimar al Justiției: “Voi iniția consultări pe tema modificării Codurilor Penale”

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat, sâmbătă dimineață, că își dorește să fie găsite „cele mai bune soluții pentru bunul mers al Justiției” și că va începe de luni un dialog. „O să încerc să vorbesc cu toată lumea, inclusiv cu mediul civic, cu jurnaliștii, cu ONG-urile, asociații ale judecătorilor”.

“Începând de luni, o să invit la un dialog toate instituţiile care au un cuvânt de spus în domeniul justiţiei şi împreună vom găsi cele mai bune soluţii. Primul telefon pe care am vrut să îl dau după ce îl salut pe domnul Iordache este către CSM pentru că mi-aş dori ca luni să avem o primă întâlnire, aşa cum tot luni îmi doresc să am o întâlnire şi cu DNA şi cu DIICOT. Pentru mine, misiunea mea este ca dacă reuşesc ce mi-am propus eu pe această perioadă destul de scurtă, mi-am propus să îi aduc pe toţi la aceeaşi masă şi împreună în Parlament să găsim soluţiile necesare atât pentru respectarea legii în România şi aici mă refer inclusiv la art 147 din Constituţie care spune foarte clar că deciziile CCR sunt obligatorii şi nu facultative şi noi nu putem să decidem care decizie este obligatorie şi care nu. În această perioadă, misiunea mea este de a asigura buna funcţionare a activităţii curente a ministerului”, a declarat, vineri seară, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall.

Întrebată dacă va ține cont de punctele de vedere ale CSM, ea a răspuns că „punctul de vedere al Guvernului a fost destul de clar și este punctul de vedere care va fi susținut în Parlament, în dezbateri”, făcând astfel referire la OUG 13, care a fost abrogată.

“Această ordonanță a fost abrogată și acesta este punctul de vedere al Guvernului pe această temă. În rest eu îmi doresc să ne așezăm cu calm, cu transparență, cu profesionalism folosindu-ne fiecare expertiza e care o avem atfel încât să facem o analiză a Codurilor. Mie nu mi se pare normal, vorbesc ca om de drept, ca să putem să decidem noi ce decizie a Curții Constituționale este obligatorie și ce decizie nu este obligatorie. Îmi exprim regretul că anul trecut, când s-au transpus în legislația internațională anumite decizii ale Curții Constituționale, nu au fost armonizate toate prevederile deciziilor Curții Constituționale”, a declarat Ana Birchall, sâmbătă, la Ministerul Justiției.

„Aveți promisiunea mea că nu o să fac nimic care să împiedice lupta împotriva corupției, e un lucru asumat de Guvern”, a mai declarat Ana Birchall.

Întrebată dacă va cere să rămână ministru al Justiției, Ana Birchall a spus că „este a doua zi și deja începem să speculăm”. „Am venit aici pe o perioadă determinată, cu două două obiective: asigurarea bunului mers al activității curente al ministerului și să îi aduc pe toți la aceeași masă”, a precizat ministrul interimar.