Confidenţialitate

Ministrul Infrastructurii de la Chișinău: Republica Moldova va da în judecată Gazprom | AUDIO

Republica Moldova va da în judecată Gazprom, anunţă ministrul Infrastructurii de la Chișinău. Este intenția anunțată de Guvernul moldovean care consideră gigantul rus al gazelor principalul responsabil de actuala criză energetică din Republica Moldova. Gazprom a redus drastic livrările fără să ceară o revizuire a contractului și a plasat Moldova într-o criză fără precedent în fața căreia rezistă cu ajutor extern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Faptul că noi suntem nevoiţi să cumpărăm gaz şi curent de pe piaţă (n. r. internaţională) este din vina Gazpromului şi juriştii noştri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acţiona concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului”, a declatat ministrul moldovean al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Andrei Spînu a făcut anunțul într-un interviu pentru Deutche Welle.

În opinia oficialului de la Chişinău, „criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin”.

„Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie” a mai spus Andrei Spînu. Subiectul precupă întreaga țară, confruntată cu lipsuri mari de gaze și cu frecvente pene de curent.

Despăgubirile cerute rușilor – cum notează TeleradioMoldova – sunt justificate prin faptul că, din cauza Gazprom, autorităţile din Republica Moldova s-au văzut obligate să reloce „bani de pe alte segmente, să luăm credite” – a mai spus oficialul.

„Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda”, a amintit Andrei Spînu.

În octombrie, Gazprom a redus cu 30% furnizarea de gaz către Moldova şi cu 50% în noiembrie. În decembrie, se estimează o reducere de 56-57% față de nivelul contractat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sistemele Patriot, pe care SUA ar urma să le trimită Ucrainei, vor fi „ţinte legitime” ale armatei ruse, avertizează Kremlinul