În criza energetică, Guvernul vrea să crească producția de energie prin finalizarea centralei de la Iernut și prin urgentarea aprobării legii offshore care se referă la exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră.
Premierul Nicolae Ciucă a discutat miercuri, din nou, cu mai mulți miniștri și șeful ANRE ce se poate face pentru ca populația și firmele să nu intre în colaps după expirarea măsurilor de protecție valabile până la primăvară.
De precizat că aproape 60% din inflație este provocată acum de creșterea prețurilor la energie.
În acest context, l-am întrebat pe ministrul Finanțelor, prezent la discuții, dacă România va primi gaze din Japonia sau SUA, care au anunțat export de gaz lichefiat în Europa.
„Este una din variante, cea mai aproape variantă este să creștem producția, să fim curajoși să facem investițiile în energie pe care le-am amânat foarte mult. Sunt investiții care sunt la 97% grad de realizare care ar putea, în 2-3 luni, să înceapă să producă, cea de la Iernut, de exemplu, am înțeles că e o chestie doar de a lua o decizie. Una din soluții se referă la o producție mai mare, altă parte se referă, evident, și la o organizare mai corectă a pieții de energie, astfel încât partea de speculă, care poate apărea conjunctural, să nu se mai exprime.
-Legea offshore o repuneți pe circuitul de adoptare?
Da, eu așa știu că este discuția, să fie în această sesiune.”
De precizat că aproape 60% din inflație este provocată acum de creșterea prețurilor la energie. Miercuri, moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Energiei a picat la vot în Parlament.
Demersul Uniunii pentru Salvarea României a adunat, totuși, 4 voturi din rândurile deputaților puterii.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Autor: Anca Grădinaru