Guvernul a cerut comisiei europene clarificări în ceea ce privește aplicarea taxei de solidaritate companiilor din domeniul eneretic. Mai exact, executivul vrea să știe clar dacă această taxă trebui plătită și de OMV – Petrom, după ce compania a anunțat că nu o va achita pe motiv că nu s-ar încadra în prevederile regulamentului european prin care a fost impusă.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că așteaptă în zilele următoare clarificări din partea Comisiei Europene în privința taxei de solidaritate.
Mai exact, dacă în calculul cifrei de afaceri a companiilor din domeniul energetic intră și veniturile obținute din comercializarea produselor petroliere, adică vânzarea de benzină și motorină:
„Dacă această clarificare este una care nu mai necesită niciun fel de comentarii dacă vreți, se aplică ca atare, dacă este nevoie de o îmbunătățire a cadrului legislativ național de a duce, de a prelua profiturile excedentare și de a le întoarce în economie va fi o astfel de îmbunătățire.”
Demersul guvernului vine după ce OMV – Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România deoarece nu realizează în țara noastră 75% din cifra de afaceri din activitățile prevăzute de regulamentul european. Adică extracție, minerit, rafinare sau fabricare de produse de cocserie.
Regulamentul a fost transpus aproape identic în legislația din România printr-o ordonanță de urgență adoptată de guvern la finalul anului trecut:
„Ordonanța nu s-a referit la o companie, s-a referit la tot sectorul. Din punctul meu de vedere nu am dubii că această contribuție de solidaritate nu va fi plătită inclusiv de către această companie.”
O altă miză a clarificăriilor așteptate din partea comisiei este dacă taxa de solidaritate se va aplica și veniturilor de anul trecut sau doar celor de anul acesta. În total, ar fi vorba de venituri la bugetul de stat de câteva sute de milioane de euro.
Foto: Shutterstock