Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat în cadrul briefingului de presă din 5 octombrie 2022, că în funcție de spațiul fiscal disponibil pentru anul 2023, se va stabili „ce vine în plus față de ceea ce înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii”. Explicația ministrului Finanțelor a venit după ce a fost întrebat cu cât ar putea crește pensiile de la 1 ianuarie 2023. Întrebat dacă acestea se vor majora cu 11%, Adrian Câciu a spus că „Este posibil într-o zonă de genul acesta. Nu aș vrea să folosesc procentul respectiv”.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie să avem prognoza de toamnă. Este posibil într-o zonă de genul acesta. Nu aș vrea să folosesc procentul respectiv”
„Pot să vă spun sigur ceea ce am mai spus: cu siguranță legea va fi aplicată, prevederea din lege cu actualizarea și, în funcție de spațiul fiscal pe care îl avem – pentru că este încă un element care va apărea săptămânile viitoare, este prognoza de toamnă care ne va arăta cum stăm pe anul 2023 – rămâne să stabilim ce vine în plus față de ceea ce înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii”, a spus Adrian Câciu.
Întrebat dacă este posibilă o majorare de 11% a pensiilor, în condițiile actuale ale economiei din România, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că: „Trebuie să avem prognoza de toamnă. Este posibil într-o zonă de genul acesta. Nu aș vrea să folosesc procentul respectiv și vă spun de ce: noi trebuie să avem în vedere un lucru – scopul este să atenueze erodarea de putere de cumpărare. Pe de altă parte, trebuie să nu deteriorez deficitul de la fondul de pensii. Deci acolo unde aceste lucruri se întâlnesc, până acolo poți face o actualizare a punctului de pensie. Pentru că altfel destabilizezi, ar trebui să iei mai multe subvenții din bugetul de stat, care subvenții înseamnă taxele tuturor”.
Ministrul Finanțelor: „Trebuie să fim prudenți. Nu suntem într-o perioadă, deși pare, de expansiune economică”
„Evident, veniturile din contribuții vor crește anul viitor. Așteptăm să vedem și decizia pe salariul minim, dar și elementele de prognoză cu care vine comisia de prognoză – numărul mediu de salariați, valoarea salariului mediu brut, salariul mediu net. Dar trebuie să fim destul de prudenți pentru că nu suntem într-o perioadă, deși pare, de expansiune economică”, a spus Adrian Câciu.
„Suntem într-o perioadă în care au fost factorii potențiali care s-au manifestat foarte bine pe primul semestru, factori care se atenuează nu numai în România, ci și în Europa – chiar ieri, la Ecofin, discuțiie au fost destul de aplicate asupra riscurilor care se prefigurează pe zona economiei europene, mai ales în zona euro, și atunci trebuie să avem grijă să compensăm pierderea de putere de cumpărare, să sprijinim populația să treacă peste aceste momente, dar pe de altă parte trebuie să lăsăm și economiei loc să se exprime astfel încât să poată multiplica valoarea pe care o are la dispoziție”, a explicat ministrul Finanțelor.
Urmărește briefingul de presă aici:
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc, în dezbaterea ședinței de Guvern