România nu trebuie să ia deocamdată măsuri pentru reducerea volutară a consumului de gaze cu 15 procente. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că fiecare țară a Uniunii va avea un procent diferit de participare voluntară, în funcție de câte rezerve de gaz își face fiecare țară în parte și care a fost consumul intern în ultimii ani.
Ministrul mai spune că partea română așteaptă acum modalitatea concretă de calcul din partea Comisiei Europene:
„Acest 15% se calculează ca o medie a ultimilor 5 ani a consumului în perioada 1 august-31 martie. Există și niște grade de flexibilitate care diminuează acest procent de 15%. De exemplu, dacă este depășită ținta de umplere a depozitelor această diferență cu care este depășită se scade din cantitatea de gaze care trebuie redusă. Deasemenea, se scade consumul aferent industriei neenergetice din 2021. În prezent, la mivelul Comisiei Europene se finalizează modalitatea de calcul.”
În momentul de față, România are 1,8 miliarde de metri cubi de gaze în rezervele naționale, aproape 60% din ținta la care trebuie să ajungă până în iarnă, a mai spus Virgil Popescu:
„Lucrăm deja la Ministerul Energiei la diferite scenarii, nu cred că din punct de vedere voluntar ar trebui să luăm vreo măsură în acest moment, gradul de umplere este cu mult cel asumat. Nivelul producției interne asigură funcționarea și asigură aprovizionare cu gaze naturale a clienților protejați, clienții casnici, producerea de energie electrică și termică, producția de energie electrică critică, spitale, școli. Deci, practic, tot ce este nevoie să poată funcționa pe perioada iernii.”
Foto: Shutterstock