Ridicarea plafonării prețurilor la energie se va face cu mare atenție pentru consumatorii vulnerabili, spune – încă o dată – ministrul Energiei, Sebastian Burduja. De anul viitor, de la 1 aprilie, schema actuală de plafonare nu va mai fi în vigoare, ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru toți românii.
Sunt însă categorii, care urmează să fie definite, pentru care statul va acorda sprijin la plata facturilor
„E ușor să-i speriem pe români și realitatea este că nimeni nu are un glob de cristal să ne spună exact cât va fi prețul energiei electrice sau prețul gazelor peste 6 luni de zile. Ideea nu este de a compensa în funcție de nivelul de consum, așa cum România a făcut pentru că nu a avut din păcate altă variantă acum 2 ani de zile în criza energetică, ci de a-i compensa pe români în funcție de nivelul de venit, în funcție de numărul de copii, în funcție de o situație medicală pentru că poate au un aparat medical care trebuie să funcționeze tot timpul și deci au un consum mai mare de energie electrică”, a explicat Sebastian Burduja.
Ministerul Muncii, cel al Energiei, ANAF și Institutul Național de Statistică vor defini clar categoriile considerate vulnerabile în ochii statului român.
Sebastian Burduja a explicat la Piața Victoriei, de la Europa FM, și ce va însemna liberalizarea etapizată a pieței de energie
„Pentru consumatorul final nu va fi neapărat un efect din acest punct de vedere, dar pentru piață, pentru a crea lichiditate, pentru a pune la dispoziție cantități de energie electrică la vânzare ne gândim să urmăm un model utilizat în trecut pentru gaze – Gas Release Program și a pus la dispoziția clienților, furnizorilor și celor care cumpără gaze în etape, predictibil, anumite cantități. Pentru că altfel este posibil ca piața să devină nefuncțională”, a mai spus Sebastian Burduja.
Sursa foto: Shutterstock