Ne ajung gazele? Sunt la orizont restricții de consum de curent electric? Așteptăm o strategie comună din partea Uniunii Europene? Răspunsurile vin de la Ministrul Energiei, Virgil Popescu, invitatul lui Tudor Mușat în Piața Victoriei.
Care este planul nostru, al României, de a trece iarna?
„Eu am spus că trebuie să ne uităm la particularitățile fiecărui stat membru. România este un stat mai puțin dependent de gazul rusesc și asta ne pune într-o poziție mai bună. Producția de energie electrică, chiar dacă nu este 100% suficientă pentru consumul intern, este suficientă încât să ne creeze un confort în consum. Mi se pare de bun simț ca și noi să ne schimbăm comportamentul în ceea ce privește consumul de energie electrică și gaze naturale.
Nu trebuie să ne uităm… poate alte state au marșat la ce ați spus dumneavoastră, cu dușul mi se pare cam ciudat. Eu m-aș uita la consumatorii din locuința unui român: ce consumă energie electrică.
Trebuie să ne uităm la electrocasnice, să le schimbăm cu cele din clasa A. Oamenii trebuie să fie ajutați, acolo unde este nevoie, și să încurajm schimbarea electrocasnicelor.
Dacă ne uităm la gaze naturale, la centrale… Dau exemplu prorpiu: eu mi-am schimbat centrala anul trecut cu una în condensare și mi-a redus consumul de gaze naturale cu 30%”, a spus ministrul Energiei la Europa FM.
Planul se bazează pe ideea de economisire?
„Nu, planul nostru este să avem continuitate în aprovizionare cu energie electrică pentru români și companii astfel încât să trecem această iarnă cu bine, dar nu putem să ne uităm în jur să vedem că celelalte state fac asta și să nu încurajăm România să facă asta”, a spus ministrul Energiei la Europa FM.
Este nevoie de un ghid elaborat de Guvern în ceea ce privește economisirea?
„Acum… la nivelul CE se lucrează la un material de lucru – nu a fost încă prezentat – printre care una din propuneri este… fiecare stat ar trebui să-și identifice orele cu energie mai scumpă și în acea perioadă să-și facă o programare să reducă cu un anumit procent. Acolo se pune problema unei posibile reguli care poate fi impusă de Comisie – nu știu dacă voluntară sau obligatorie”, a spus ministrul Energiei la Europa FM.
Există o formă de premiere pentru cei care fac economii?
„Sigur că trebuie să existe și un stimulent. Trebuie să găsim și o parte de bonificare: oamenii să știe că dacă reduc consumul primesc ceva. Vedem ce fac și celelalte state. un exemplu de bune practici poate fi mai ușor aplicat decât să inventezi”, a spus ministrul Energiei la Europa FM.
Se așteaptă o decizie unitară din partea UE?
„O decizie a UE se ia consultând toate statele membre”, a spus ministrul Energiei la Europa FM.
Stingem becurile obligat-forțat sau stingem pentru că ar fi bine? Dar problema dușurilor împreună?
„Eu am văzut declarațiile colegilor mei, Rareș, Ciolacu. Eu nu aș putea să ies să spun să facem dușuri în doi sau în trei. Eu aș lua-o ca o glumă pentru că mi se pare că a fost spusă la Școala Tinerilor Liberali. Eu aș încuraja oamenii să schimbe becurile clasice cu becuri cu LED. Am trăit în epoca lui Ceaușescu și nu vreua să mai trec prin asta, dar asta nu mă împiedică să utilizez tehnologii mult mai economicoase. Cred că există bani în fondul de mediu pentru a ajuta oamenii”, a spus Virgil Popescu.
Ordonanța de Compensare
„Ce trebuie să știe oamenii: până la 1 septembrie furnziorii puteau deconta absolut orice preț din piață la bugetul de stat. Am trecut la un sistem în care este stimulat furnizorul să caute cel mai mic preț de pe piață. Acel preț de 1300 a fost realizat de operatorul pieței în baza calculelor făcute și prezentate ca fiind media achizițiilor din contractele bilaterla plus prognoza prețului zilei următoare, La 3,900 de lei nu mai este de mult pe piață. După această OUG am observat o scădere a cantității de energie electrică pe piața zilei următoare, asta însemană că energia nu a mai fost trecută prin mai multe mâini. Eu nu sunt că 1300 este mare sau mic”, a spus Virgil Popescu la Europa FM.
Cât de mare este riscul ca unii dintre furnizori să renunțe la clienții casnici?
„Indiferent ce fac furnizorii, nu vor rămâne fără energie. Este interzisă denunțarea contractelor în mod unilateral de către furnizor”, a mai spus Virgil Popescu la Europa FM.
Caz: Mare furnizor de energie și electricitate din România care nu a putut furniza servicii la un preț fix garantat timp de un an
„Nu vreau să speculez pe cazuri punctuale. Dacă există complicații, aceste lucruri se rezolvă de către ANRE, de aceea există să supravegheze, să verifice și să intervină dacă e cazul. Un client poate solicita și un preț fix pe timp de cinci ani de zile, dar asta nu înseamnă că…”, a mai spus ministrul Energiei la Europa FM.
Întârzierile la plată ale compensărilor către furnizorii care au pus banii unde ne vor duce?
„De la OUG 27, adică din 1 aprilie, furnizorii trebuie să depună documentele de solicitare a plății la ANRE. Aceasta le verifică și trimite către Ministerul Energiei dacă este sau nu bun de plată. Din discuțiile avute cu ANRE, am avut multe documente eronate și au fost trimise spre refacere. Din punctul de vedere al Ministerului Energiei, din momentul în care vine bunul de plată durează foarte puțin până se face plata. Ne-au venit deconturi la plată din luna mai și noi le procesăm pe măsură ce vin”, a mai spus Virgil Popescu la Europa FM.
Impactul bugetar al acestor compensări
„Toată treaba aceasta a plecat de la surse din Autoritatea de Reglementare care a făcut o estimare care s-a ajuns la 40 de miliarde de euro. Noi având doar datele de la producătorii de energie electrică, am zis că această sumă nu poate fi reală. Am avut discuții cu ANRE și s-a redus la jumătate și apoi s-a redus la 16 miliarde. Toți producătorii care vând energia peste 450 de lei… care e un preț foarte bun”, a mai spus ministrul Energiei.
„Am avut 7 ani de zile programul nuclear blocat cu partea chineză. Reactoarele 3 și 4 suntem în linie dreaptă. Reactorul modular este și el în linie dreaptă și sunt proiecte care merg mai departe. Aveam proiectul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră blocat de Ordonanța 114. Am deblocat și acesta împreună în Coaliție aprobând legea offshore. Le-am pornit și pe acestea. Investițiile în energie nu se fac ușor. Am dat drumul la proiecte de energie regenerabilă. au început investițiie, dar se vor vedea într-un an-doi. Nu este ușor să restructurezi un sector în care nu s-au mai făcut investiții din… Sper să semnăm în câteva zile contractul pentru iernut”, a mai spus ministrul Energiei la Europa FM.
Vizionează emisiunea integrală „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Europa FM