Confidenţialitate

Ministrul Energiei, despre furnizarea de gaze din Marea Neagră în Germania, din 2027: „E o cantitate infimă, de sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep” | AUDIO

Contractul prin care OMV Petrom va vinde gaze din Marea Neagră în Germania: ministrul Energiei respinge informatiile potrivit cărora acesta ar fi prețul aderării la Schengen. „E o cantitate infimă, de sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep”, transmite Sebastian Burduja. El precizează că statul român se va asigura că gazele rămân în țară, dacă securitatea energetică a României o impune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Reuters, grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027.

Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și ajută Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice, transmite ministrul Energiei.

Cantitatea contractată în Germania va fi de sub 1% din producția totală în conditiile în care rezervele Neptun Deep sunt evaluate la peste 100 de miliarde de metri cubi, susține Sebastian Burduja, care dă asigurări că resursele de gaze vor fi folosite responsabil pentru beneficiul românilor.

Dacă în prezent România își acoperă integral consumul de gaze, fără a depinde de importuri, din 2027 producția anuală se va dubla, susține Ministerul Energiei.

Statul român deține jumătate din producția viitoare din zăcământul din Marea Neagră. Iar ministrul ne spune să stăm liniștiți: statul are toate pârghiile pentru a se asigura că gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România și doar surplusul va fi vândut.

Instituția amintește că legea offshore prevede măsuri care pot fi luate pentru protejarea intereselor naționale și securității energetice a țării: e vorba inclusiv de restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare consumului casnic și producerii de energie termică pentru populație.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Franța, reacție fermă după declarațiile lui Trump privind controlul asupra Groenlandei: „Nu există nicio perspectivă ca UE să lase alte state să îi atace granițele suverane, indiferent cine sunt acestea” | AUDIO