Aproape 14 milioane de români ar beneficia de o reducere a facturii la energie electrică și gaze în această iarnă, spune ministrul energiei Virgil Popescu la Europa FM.
Invitat în emisiunea Deșteptarea de Vară, Virgil Popescu a venit cu explicații despre cele două variante analizate de Guvern pentru a ajuta populația cu venituri medii să-și plătească facturile majorate după liberalizarea pieței.
Ministrul a cerut și ANRE să preia toate plângerile românilor legate de facturile uriașe.
În contextul în care mii de români se plâng că după liberalizarea pieței la enrgie electrica și gaze, facturile s-au majorat, Guvernul caută soluții pentru a ajuta un anumit segment al populației.
Statul ar urma să plătească la iarnă o parte din factură pentru românii cu venituri medii sau cu un consum mediu. Compensația ar urma să se aplice de la 1 noiembrie până în martie.
Ministrul energiei explică în Desteptarea de vară, la Europa FM, că ar fi vizați 13 milioane de români care achită facturi mari la energie și alte 3 milioane și jumătate, la gaze:
”Nu vă pot da acum o sumă certă, dar vă asigur că va fi simțitoare, se va simți, trebuie să facem un calcul vis-a-vis și de buget și un procent sau un număr de kilowatti pentru că până la urmă asta am discutat, pe care îi vom plăti, și care se va simți în factură.”
Ministrul a subliniat că unele facturi reclamate de români sunt pe bună dreptate uriașe:
”Am văzut facturi de 27.000 de lei, de 22.000 de lei, de 11.000 de lei, de 6.000 de lei și furnizorul, care este tot acea companie, dă vina pe distribuitor. Care, culmea, să vezi, este tot compania lui. Adică, o bătaie de joc la adresa românilor nu am văzut și vom lua clar măsuri”.
Ministrul energiei îi sfătuia pe români să sesizeze neregulile din facturi, dar mii de români nu reușesc să depună plângeri la ANRE. Ce măsuri va lua ministrul?
”Voi avea o discuție cu ANRE, astfel încât să-și mărească acel call-center, este treaba lor să răspundă la sesizările oamenilor pentru că ei sunt aceia care au posibilitatea să folosească acest instrument, de a verifica furnizorii și de a le da amenzi mari”.
În paralel, legea consumatorului vulnerabil a trecut deja de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, care este forul decizional.
Alexa Stănescu