Confidenţialitate

Ministrul Energiei anunță primele proiecte în domeniul energiei care vor fi finanțate prin PNRR | AUDIO

Guvernul va publica miercuri după amiază Planul de Redresare și Reziliență, prin care România poate accesa 29,2 miliarde de euro pentru dezvoltare economică.

58% din banii ce vor fi atrași trebuie returnați Uniunii Europene, dar premierul insistă că România se va împrumuta cu o dobândă mai mică decât cea de pe piațele financiare, iar toate sumele disponibile sunt necesare pentru construirea de proiecte noi.

Zeci de proiecte ar putea apărea în domeniul energiei, în special energie verde.

De exemplu, anunță la Europa FM ministrul Energiei, Virgil Popescu, în România ar putea apărea o fabrică de baterii pentru mașini electrice. Constructorul trebuie să vină dintr-o țară a Uniunii Europene sau a NATO:

„Va fi un call de proiecte și cei care vor dori să vină să investească în România vor beneficia de ajutor de stat din această linie de finanțare, la fel se va întâmpla și cu cei care vor dori să facă panouri sau celule fotovoltaice. Eu aș prefera să avem firme europene sau firme partenere din NATO. Deasemenea, există un proiect al companiei Electrica, a unei stații de încărcare de mașini electrice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt proiect este cel de aprovizionare cu gaze, mai ales în sudul țării. Însă este vorba despre un combustibil care să conțină și hidrogen. Va fi un produs nou, iar unitățile de producere a hidrogenului trebuie construite, spune ministrul Energiei, la Europa FM:

„Avem deja puși în PNRR bani, 100 de milioane, pentru un proiect regional al Hidroelectrica, împreună cu o companie din Austria, pentru construirea unei capacități de producție a hidrogenului în România. Deasemenea, mai avem 30 de milioane pentru producție de hidrogen la Nuclearelectrica și acolo vom produce hidrogen din energie regenerabilă, nu din energia nucleară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 În total, pentru energie, România poate atrage peste 1,6 miliarde de euro. Din această sumă, 300 de milioane de euro pot fi accesate de companii în urma unor selecții de oferte.

Pentru multe proiecte, Ministerul Energiei a selectat deja companiile care vor construi infrastructura nouă și este vorba aproape numai de mari companii românești. Una dintre acestea, GSP Power, este privată.

Potrivit documentelor consultate de Europa FM, Ministerul Energiei a selectat până acum să acceseze bani prin PNRR, companii precum Siemens, Institutul Național de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica dar și asociarea dintre compania de stat Romgaz și compania privată GSP Power, divizia de energie a Grup Servicii Petroliere.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune cum au fost selectate companiile:

„Prin foarte multe proiecte la nivelul Ministerului și în funcție de proiectele pe care le-au depus, luând în calcul că ele trebuie să fie mature și finalizate până în 2026, am selectat aceste proiecte. (…) Ceea ce trebuie să se știe este că în PNRR este valoarea proiectului trecută și toate proiectele sunt susceptibile de ajutor de stat, iar ajutorul de stat se dă în condițiile legii, deci nu înseamnă că suma de acolo va fi toată suma finanțată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiecte în valoare de aproape 600 de milioane de euro ar putea fi dezvoltate de companiile Romgaz și GSP Power. Este vorba despre producerea de energie cu recuperarea dioxidului de carbon și parcuri fotovoltaice:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În următoarele luni, Ministerul Energiei va lansa apelurile pentru proiecte în valoare de încă 300 de milioane de euro.

  • Anca Grădinaru