Ministrul Educației spune că din fiecare sală de clasă vor dispărea tablele clasice cu cretă și burete. Ele vor fi înlocuite cu table inteligente. În plus, școlile vor fi dotate cu laboratoare moderne de IT și Științe.
Când vom avea toate acestea? Ministrul Sorin Cîmpeanu a menționat doar că vor fi realizate cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul Educației: Înlocuirea tablei clasice cu tabla inteligentă este în beneficiul profesorilor și elevilor
Înlocuirea tablei clasice cu cretă și burete cu o tablă inteligentă este atât în beneficiul profesorilor, cât și al elevilor, consideră ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Profesorul odată ce șterge tabla, a dispărut. În momentul în care știe că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev, sunt convins că va fi mai atent”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: PNRR prevede 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare
Ministrul Educației promite că vom avea școli dotate cu laboratoare moderne de IT și Științe, realizate din bani europeni. Din păcate însă, mulți profesori nu au competențe digitale de bază.
„Sunt 10.000 de laboratoare prevăzute în PNRR. Sunt 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare. Înseamnă o investiție de 30.000 de euro per laborator de științe. Un laborator de științe presupune un nivel înalt de digitalizare. Acel nivel înalt de digitalizare nu va însemna nimic dacă nu vom avea profesorii pregătiți din perspectiva pedagogiei digitale”, a adăugat ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu: 100 de mii de profesori încep din 2023 cursuri de formare în pedagogie digitală
Potrivit ministrului Educației, abia de anul viitor, 100 de mii de profesori vor începe cursurile de formare în domeniul pedagogiei digitale, cursuri care se vor încheia în 2024.
Între timp, ministerul trebuie să găsească profesioniști pentru pregătirea profesorilor.
Din septembrie 2023, elevii vor putea participa și ei la cursuri opționale de literație digitală, la care vor învăța nu doar cum să folosească un calculator, ci cum să creeze conținut digital și să se ferească de pericolele de pe internet.
Sursa foto: Shutterstock