Anul școlar 2022-2023 ar urma să înceapă pe 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie. Vor fi însă mai multe vacanțe, inclusiv în februarie, așa cum au solicitat cei din industria HoReCa.
Invitat la postul public de televiziune, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că România se află pe ultimele locuri în Europa în privința numărului orelor de școală, așa că s-ar impune o durată mai mare a anului școlar pentru a ne apropia de media europeană.
Perioadele de învățare de 6-8 săptămâni vor alterna cu perioade de vacanță, a precizat ministrul, care a vorbit despre împărțirea anului în 3 secțiuni, în loc de semestre:
„La final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână, pentru toți elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal. În a doua secțiune, după perioada de sărbători de iarnă, vacanță de iarnă 22 decembrie – 8 ianuarie. Semestrul sau trimestrul sau secțiunea se încheie pe 22 decembrie, după care, pentru a alterna această perioadă de școală cu perioadă de odihnă, putem lua în calcul o săptămână de vacanță în luna februarie. Această decizie, dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor și pentru a susține sportul ca activitate benefică tinerilor.”
O altă noutate este „Săptămâna verde”, când orele se vor face în aer liber:
„Într-o a treia secțiune, un lucru foarte important este includerea unei „Săptămâni verzi”, o săptămână în care elevii să poată învăța în afara școlii lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai.”
Ministrul Educației a precizat că aceste propuneri urmează a fi discutate cu elevii, profesorii și părinții.
Consiliul Național al Elevilor nu este de acord însă ca anul școlar să aibă o durată mai mare. Elevii propun ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni din septembrie și să se încheie în prima zi de vineri din iunie.
Ei îi transmit ministrului Educației că structura anului școlar nu trebuie să se muleze pe dorințele operatorilor din turism, ci trebuie să țină cont de interesul elevilor.
Autor: Florentina Mihăiță