Ministerul Educației schimbă strategia finanțării locurilor la universitățile de stat. Domeniile tehnice, absolvenții liceelor din mediul rural și rromii vor avea locuri alocate distinct și finanțate din bugetul public.
Astfel, 45 de universități de stat din România sunt obligate ca începând cu anul universitar viitor, să repartizeze o parte din locurile subvenționate către facultăți care pregătesc specialiști în domenii considerate cheie pentru viitorul țării: industria auto, turism și ecoturism, tehnologia informației, agricultură sau farmacie.
În total, 5.000 de locuri ar trebui redistribuite dinspre domenii umaniste, precum științe sociale sau drept către cele tehnice.
Ministrul Educației, Valentin Popa, a declarat pentru Europa FM, că astfel se respectă programul de guvernare și Strategia Națională pentru Competitivitate 2015-2020, adoptată de Guvern încă de acum trei ani.
8 mari universități vor pierde între 10 și 60 de locuri (de exemplu, Universitatea București) finanțate de stat, în timp ce universități precum cele din Craiova sau Suceava vor primi mai mulți bani.
“Avem o politică a Statului din 2014 și niciun ministru nu se uită la ea. Eu acum, am avut ordin să respect programul de guvernare. 5.000 de locuri, asta înseamnă 8%, au migrat către acele domenii, lăsate la dispoziția universităților, dar trebuie să dovedească că au crescut față de anul trecut oferta”, a precizat ministrul Educației pentru Europa FM.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, spune la Europa FM că decizia ministerului Educației deși provizorie, va alimenta amatoristmul în învățământul universitar prin menținerea în viață artificial, a facultăților de cartier, fără rezulate.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, contestă și obligativitatea creșterii locurilor la universitățile tehnice pentru că ele nu s-ar ocupa integral nici acum.
O altă noutate propusă de Ministerul Educației este obligarea universităților să aloce aproape 2.000 de locuri distinct, absolvenților de licee din mediul rural care vor să urmeze programe de licență, master și doctorat.