Confidenţialitate

Ministrul Educaţiei le cere primarilor să dea mai mulţi bani pentru educaţie | AUDIO

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a trimis primarilor o scrisoare deschisă în care le cere să dea mai mulţi bani pentru educaţie.

Scrisoarea ministrului vine după o vizită în judeţul Ialomiţa, în care a găsit şcoli cu toalete în curte.

E o diferenţă mare între şcoala de la sat şi cea de la oraş, spune ministrul în scrisoare. De cealaltă parte, însă, primarii susțin că nu au bani.

“O școală bună are nevoie de susținerea unei comunități căreia îi pasă” – este mesajul pe care îl transmite ministrul Educaţiei şi le cere direct primarilor să găsească şi să investească mai mulţi bani în şcoli.

Raluca Pantazi, de la portalul edupedu, specializat în Educaţie, e de părere că apelul ministrului este justificat:

“0,6% din totalul banilor pe care școlile îi primesc în România vin de la primării și consilii județene, adică din 100 de lei, 60 de bani. Restul vine de la minister și de la părinți. Asta rezultă din singurul raport al Curții de Conturi din ultimii zece ani despre finanțarea în sistemul de învățământ preuniversitar. Ministrul le cere primarilor să-și facă treaba pentru care, cel mai probabil, comunitatea locală i-a și ales. Mesajul vine însă, paradoxal, de la un ministru care a obținut cea mai mică alocare pentru educație raportată la PIB din ultimii 12 ani-2,7%”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apelul ministrului vine după ce a găsit în Ialomiţa şcoli cu wc-ul în curte. Dan Bălan este viceprimarul comunei Axintele, vizitată de ministru.

“Noi am investit mereu în școli. Bugetul la școala din Axintele, față de alte localități, a fost întotdeauna mai mare dar ne-a prins televiziunea cu toaletele alea – într-adevăr, au dreptate. Nu prea ar fi bani, sincer vă spun. Este și în funcție de ce primim de la Consiliul Județean. Bugetul comunei este mic”, a spus Dan Bălan la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, o mare parte din bugetele locale merge către salariile din administraţie, care au fost majorate. Pentru şcoli, însă, primarii ar avea la dispoziţie atragerea de fonduri europene sau sponsorizări.