Confidenţialitate

Ministrul Educației vrea bonusuri și salarii mai mari pentru cadrele didactice: „Salariile comunică omului cât preț pui pe el în societate” | AUDIO

Un raport privind starea învățământului va fi prezentat în luna mai – anunță ministrul Educației. Daniel David, care tocmai a preluat recent portofoliul, odată cu instalarea Cabinetului Ciolacu 2, spune că are nevoie să facă un „diagnostic” și apoi va putea anunța măsuri. Ce se știe până acum: predarea lasă de dorit, iar profesorii vor fi pregătiți prin cursuri care îi vor învăța cum să prezinte materia la clase. Aceste traininguri se vor relua din toamnă.

Ministrul Educației, Daniel David: Întâi hai să recunoaștem că avem o problemă în acest transfer de competențe

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Rezultatele la testele PISA nu sunt încurajatoare și cine nu recunoaște lucrul ăsta cred că nu are o abordare rațională și distantă. Sigur că ne putem gândi de ce, dar întâi hai să recunoaștem că avem o problemă în acest transfer de competențe. S-a început de mult timp, sunt programe de training care au fost făcute pentru profesorii din învățământul primar, pentru cei de la nivelul gimnazial, iar noi din toamnă, cel mai probabil vom începe iarăși programe de training pe metodele moderne de predare pentru profesorii de liceu. Asta este fundamental pentru mine”, a declarat ministrul Educației.

Un alt proiect pregătit: bonusuri pentru profesori în funcție de performanță.

Nu e clar de când ar putea fi introdus un asemenea sistem.

Ministrul Educației, Daniel David: Am această abordare meritocratică, de a veni cu indicatori de performanță, dar în forma unor bonusuri, premii, lucruri suplimentare față de un salariu de bază

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dincolo de un salariu decent, cred, eu am această abordare meritocratică, de a veni cu indicatori de performanță, dar în forma unor bonusuri, premii, lucruri suplimentare față de un salariu de bază. Este un proiect pe care o să îl asum, începem să lucrăm la acești indicatori de performanță, mai ales că, poate ați observat, premierul i-a cerut explicit când a prezentat programul de guvernare în fața parlamentulului. I-a cerut, o să-i dăm, dar îi dăm în formula asta de evidence based education (dovezi fundamentate pe educație – n.r) și de politici bazate pe dovezi. Contează, dar contează în anumite zone. Nu contează neapărat, repet, în salarizarea de bază”, a precizat ministrul David.

O problemă acută: lipsa de profesori.

România a ajuns să se confrunte cu lipsa de cadre didactice bine pregătite cum se întâmpla acum câțiva ani cu medicii.

Ministrul Daniel David așteaptă și bugetul care va fi aprobat de guvern pentru Educație. Și ar vrea salarii mai mari pentru atragerea de profesori buni în sistem.

Ministrul Educației, Daniel David: „Salariile comunică omului cât preț pui pe el în societate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Începem să nu mai avem suficienți profesori și atunci trebuie să venim cu a crește rolul și a îmbunătăți profilul și rolul social pentru profesia didactică. Asta o faci cu ce? Sigur, cu multe bonusuri, traininguri, dar pornești de la salariu. Salariile comunică omului cât preț pui pe el în societate. Dacă salariile de bază nu comunică importanța profesorului, nu o să facem absolut nimic. Ca rector, nu ca ministru, am văzut de ani de zile adesea că cei ami mulți studenți nu mai merg spre zona preuniversitară”, a mai spus ministrul Educației.

Deocamdată, guvernul a decis că salariile bugetarilor – inclusiv ale angajaților din învățământ – sunt înghețate la nivelul anului 2024, deși în cazul cadrelor didactice era stabilit un calendar de creșteri în urma unor proteste de amploare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: O învățătoare explică de ce rotirea periodică a elevilor în bănci nu ar funcționa în toate cazurile: „Am elevi cu tehnici educative speciale. Am elevi mai agitați” | AUDIO