Confidenţialitate

UEFISCDI atacă în instanță decizia Curții de Apel București de anulare a sesizărilor de plagiat cu privire la lucrarea de doctorat a lui Ciucă | AUDIO

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a atacat în Justiție decizia Curții de Apel București de anulare a sesizărilor de plagiat cu privire la lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării este o instituție subordonată a Ministerului Educației, iar anunțul continuării procesului l-a făcut ministrul Sorin Câmpeanu, la Oradea. Declarația fost difuzată de TVR.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Există interesul, prin această susținere în recurs, ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Mă simt ca o persoană care dorește ca adevărul să iasă la iveală

„Ministrul Educației, prin UEFISCDI, a făcut deja recurs la o primă decizie a Instanței pentru că există interesul. M-ați întrebat cum mă simt: mă simt ca o persoană care dorește ca adevărul să iasă la iveală. Există interesul, prin această susținere în recurs, pentru ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Indiferent care va fi decizia, indiferent despre cine este vorba, oricine a greșit din această perspectivă a plagiatului trebuie să plătească”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe site-ul Curții de Apel apare deja înregistrat recursul Unității din data de 25 iulie, deci acum 2 zile. Ca atare, cum Nicolae Ciucă are o înaltă demnitate, procesul va fi preluat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Emilia Șercan: „Chiar dacă dosarul va merge la Înalta Curte, asta nu înseamnă că orice persoană din România nu poate să depună o nouă sesizare de plagiat”

Jurnalista Emilia Șercan, cea care analizat teza de doctorat a premierului și care a constatat că zeci de pagini sunt plagiate, spune că, acum, cursul procesului depinde de cui îi va fi repartizat dosarul la Instanța Supremă.

„Chiar dacă în acest moment aceste decizii sunt suspendate, respectiv anulate printr-o decizie a Curții de Apel, și chiar dacă dosarul acesta va merge la Înalta Curte unde probabil va dura un an, un an și ceva până se va soluționa definitv, asta nu înseamnă că orice persoană din România nu poate să depună o nouă sesizare de plagiat referitoare la teza de doctorat a domnului Nicolae Ciucă”, a explicat jurnalista Emilia Șercan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele două motive pentru care lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu poate fi analizată de instituțiile abilitate

Vă reamintim, lucrarea de doctorat a premierului nu poate fi analizată de instituțiile abilitate pentru că:

  • Pe de o parte, Parchetul General a preluat toate documentele referitoare la această cauză.
  • Pe de altă parte, premierul Ciucă a deschis 2 procese în instanță:
    • Într-unul, Curtea de Apel a suspendat sesizările de plagiat, invocând nevoia de stabilitate politică în România;
    • În al doilea dosar, un complet condus de un judecător numit de PNL în mai multe funcții publice, potrivit G4 Media, a respins cererile de analizare a suspiciunilor de plagiat.

Jurnaliști de aici au scris recent, că Instanța a inceput o „o anchetă internă” referitoare la modul în care a fost repartizat dosarul deschis de premier cu scopul de a obține anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Emilia Șercan: „Sorin Cîmpeanu este portavocea impostorilor. Noua lege a educației, făcută pentru ca plagiatorii să nu plătească” | AUDIO