Ministrul Transporturilor a susținut, luni seară, că șeful sindicatului de la metroul bucureştean a orchestrat protestul spontan de vinerea trecută, care a pertubat transportul public în București.
“[…] este în spatele a ceea ce s-a întâmplat la metrou şi nu de azi, de ieri, ci de vreo 20 de ani, cel puţin”, a spus Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă consideră că angajaţii de la metrou au ştiut că nu au voie să protesteze.
”Oamenii ăştia sunt puţin versaţi, ei ştiu că nu pot face grevă pentru că nu le permite legea stării de alertă, ştiu că conform contractului colectiv de muncă, conflictul social dacă este declanşat, are nişte reguli ştiu că oprirea voluntară a lucrurlui are nişte reguli. Au venit special cu oameni care nu erau în tură. Pur şi simpli nişte cetăţeni, care întâmplător erau angajaţi la metru, au venit, s-au aşezat pe şinele de la metrou noaptea şi au blocat, fără nişte revendicări în prealabil. Lucrurile astea se fac prin convocare. Ne cheamă Rădoi să venim acolo. Eu am tot respectul pentru cea mai mare parte a angajaţilor, au venit mecanicii şi au stat să intre în curse, nu au putut. Oamenii ăştia se uită la Rădoi cu teamă pentru că a fost mai tare decţt miniştri, prim miniştri. Oamenilor le este frică pentru viitorul lor. De aceea este important să nu negociem legea”, a argumentat șeful Transporturilor.
Potrivit ministrului, la începutul lunii aprilie vor fi preluate spaţiile comerciale din subteran, care ar reprezenta de fapt mărul discordiei.
“Se restabileşte legea… Este domeniu public! Eu sunt obligat şi eu şi directorul general al Metrorex şi Consiliul de Administraţie, suntem obligaţi de a apăra interesul public, nu interese private. Este un contract expirat din 2018 acolo şi acele spaţii sunt ocupate fără drept. Chiria se duce la firma sindicatului”, a mai explicat Cătălin Drulă.
Garniturile de metrou nu au circulat, vineri, din cauza unui protest al angajaţilor.
Potrivit Metrorex, pierderile se ridică la peste 2,8 milioane de lei.