Confidenţialitate

Ministrul Dezvoltării: România nu este pregătită pentru un eventual cutremur | VIDEO

România nu este pregătită pentru un eventual cutremur și multe clădiri au nevoie urgent de consolidare, spune la Europa FM, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Invitat la emisiunea „Piața Victoriei”, ministrul spune că una dintre cauzele principale este faptul că, în ultimii 30 de ani, investițiile la acest capitol au fost aproape zero.

Cseke Attila: „Singura rubrică unde era un zero mare, adică nu era execuție bugetară pe 2020, era acest program de investiții de consolidare de risc seismic”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă peste o secundă s-ar întâmpla ceea ce sperăm că nu se va întâmpla mult timp, atunci răspunsul este că nu. Din punct de vedere al fondului construit, evident că avem foarte multe de făcut”, a spus Cseke Attila.

Mădălina Dobrovolschi: Și totuși, o ultimă expertiză în 1995? Există vreo explicație?

Ministrul Dezvoltării: „Nu știu… Ar trebui să-i întrebați pe cei care au fost… Eu pot să vă spun că singura rubrică unde era un zero mare, adică nu era execuție bugetară pe 2020, era acest program de investiții de consolidare de risc seismic”.

Mădălina Dobrovolschi: Adică zero investiții? Nicio clădire reabilitată, nimic?

Ministrul Dezvoltării: „Nu s-au absorbit banii din bugetul de stat”.

Cseke Attila: Nu aș putea promite că în 2-3 ani rezolvăm problema. Ar fi o utopie să credem asta

România va primi fonduri importante pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Însă, spune ministrul Cseke Attila, nu trebuie să ne amăgim că problema se va rezolva în 2-3 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Niciodată în ultimii 30 de ani nu am avut atâtea finanțări pe această chestiune a consolidării de risc seismic. Nu aș putea, în schimb, să promit nimănui cu această finanțare sau cu continuarea acestui ritm de finanțare că în 2-3 ani noi rezolvăm problema. Ar fi o utopie să credem acest lucru. Fiecare consolidare de clădire înseamnă în cazul unui potențial – nu ne dorim – cutremur, vieți pe care le ocrotim și nu puține”, a mai spus ministrul Dezvoltării la Europa FM în emisiunea „Piața Victoriei”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Peste 10.000 de clădiri din București vor fi „evaluate rapid” pentru a fi identificate blocurile care riscă să se prăbușească în caz de cutremur | AUDIO