Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a explicat de ce România se confruntă cu o inflație de aproape 5 %.
În opinia sa, creșterea economică puternică din ultimul an a determinat cererea să fie mai mare decât oferta. Dan Vîlceanu pune pe seama acestui fenomen creșterea prețurilor.
”Există scumpiri destul de mari la energie electrică, la combustibili, la gaze, la materiale de construcții. E o tendință generală în Europa și în lume, de creștere a prețurilor. O altă afrimație pe care am spus-o în context, nu a fost deloc o gafă, atunci când ai o creștere economică puternică și cererea agregată are un ritm de creștere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaționistă. Ca toată lumea, și eu resimt aceste scumpiri dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu, adică va exista o revenire”.
Banca Națională a României a explicat că inflația este în creștere mai ales datorită creșterii prețurilor la curent electric și gaze naturale.
Importurile României de la Gazprom au crescut de peste patru ori în primele şapte luni ale anului 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Livrările Gazprom au crescut cel mai mult în România comparativ cu alte state europene, scrie Ziarul Financiar.
Jurnalistul Mihai Nicuț, de la e-nergia.ro a explicat în emisiunea „Deșteptarea” că importurile de gaze naturale depășește 25% din consumul național:
”Asistăm la o situație foarte interesantă pe piața de gaze europeană. Anul trecut, în august, se tranzacționa gaz pe ultimul trimestru al anului, deci cel cu iarna, undeva la 10 euro/MgW. Acum este undeva la 45 de euro MgW. Avem importuri în creștere, pentru că producția autohtonă scade, importuri care au ajuns chiar la 25% din consum, în mod tradițional erau cam 10. Și, atenție, nu a venit iarna. Deci, sunt niște cauze intrinseci pentru care se scumpește gazul”.