Concertele și spectacolele în aer liber s-ar putea relua începând cu luna iunie.
Ministerul Culturii lucrează împreună cu Ministerul Sănătății la un set de norme, pentru a stabili condițiile în care se pot relua spectacolele, dar și filmările pentru filme și seriale.
“Evenimentele în aer liber trebuie să fie clar într-un perimetru delimitat, pentru că altfel se riscă a se ajunge la imposibilitatea implementării normelor. Vorbim de acea distanțare fizică între sectatori, cel mai probabil pe grupuri, fiindcă nu poți separa familiile. Ar trebui acceptate grupuri de două-trei persoane, dar se pot face excepții la familiile cu doi sau trei copii. Normele trebuie implementate atât pe scenă cât și în public, iar cei din zona sanitară ne-au atras atenția că riscul este la fel de mare și pe scenă”, a declarat Bogdan Gheorghiu la Europa FM.
Nici vorbă, însă, nici în teatru, nici în filme, de scene în care actorii să se apropie unii de alții. Ministrul Culturii spune că se vor face demersuri pentru testarea actorilor împotriva noului coronavirus.
“Și în cazul reluării filmărilor, setul de norme propus chiar de producători, în mod clar se specifică evitarea scenelor care presupun o apropiere foarte mare între actori. În discuția pe care am avut-o cu mediul artistic, la care a participat și premierul, vorbeam la un moment dat de o testare a actorilor înainte de fiecare spectacol. Asta și în măsura în care capacitatea de testare a statului va permite acest lucru, atât pentru mediul cutural cât și pentru cel sportiv”, a explicat Bogdan Gheorghiu.
Pe de altă parte, Ministrul Culturii spune că organizatorii marilor festivaluri din România au cerut ca anularea acestor evenimente să se facă printr-o lege.
Astfel, organizatorii ar putea rezilia mai ușor contractele, iar biletele ar putea fi transformate în vouchere.
Ludovic Orban spune că susţine un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv a independenţilor.
Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului, preocuparea comună celor două părţi este legată de reluarea repetiţiilor şi spectacolelor şi de organizarea de activităţi culturale în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru actori şi personalul de sprijin, cât şi pentru public.
Într-o primă etapă, în funcţie de evoluţia epidemiologică, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.
„Viaţa culturală îmbogăţeşte viaţa oamenilor şi societatea. Susţin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziţie a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activităţii culturale, însă în funcţie de evoluţia epidemiologică şi în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestările culturale”, spune Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, vor fi menţinute formele de sprijin pentru angajaţii din activităţile care vor rămâne restricţionate prin decizii guvernamentale (plata şomajului tehnic), iar în perspectiva reluării activităţii vor fi decise măsuri active de susţinere, prin asigurarea din fonduri bugetare a unei părţi din cheltuielile de salarizare pentru angajaţii care îşi vor păstra locurile de muncă.
Interzicerea manifestărilor de tip drive-in a stârnat nemulțumire.
”Noi am amânat TIFF-ul pentru luna august, dar ne gândeam să marcăm simbolic începerea TIFF-ului și să fi făcut un eveniment de tipul ăsta în Cluj, pe 29 mai, dar la fel ca noi sunt mulți mulți alți organizatori de evenimente din București și din țară care s-au gândit o dată cu relaxara unor măsuri să propună publicului în parametri legali și respectând toate normele posibile existente în vigoare să facă tipul ăsta de evenimente până s-or putea face și altele”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul TIFF, marți dimineață, în Deșteptarea.
”În funcție de normele pe care organizatorii le stabilesc, să fiți două sau trei persoane în incinta unde se face drive-in-ul, să ocupi niște locuri care sunt prestabilite, cu o distanță între mașini, să nu ieși din mașină, poți să vii sau să nu vii cu mâncarea de acasă, stai în mașină o oră și jumătate cât e filmul, dacă vrei să te duci la toaletă, poți să o folosești, organizatorii, firesc, trebuie să asigure dezinfectarea. Săptămâna trecută părea că lucrul ăsta va fi posibil. Cei de la ANCOM au și dat un normativ privind aprobarea acestor secvențe, adică părea că lucrurile funcționează. Undeva, s-a blocat”, a adăugat cineastul.