Publicul va avea acces în număr cât mai mare în sălile de spectacole,iar accesul se va face în etape și între grupuri va fi lăsat spațiu liber.
Sunt detalii prezentate de ministrul Culturii în pregătirea evenimentelor-test de la Teatrul Național și Opera Națională, ambele din București.
Acestea vor avea loc la aproximativ 2 săptămâni după Paște.
Cum se întâmplă în mai multe țări, și la noi se organizează concerte și spectacole-test. Publicul care va dori să meargă la Teatrul Național sau la Opera Națională trebuie să fie vaccinat sau să prezinte un test negativ COVID.
„Publicul participant la spectacole de teatru, de operă și în general de concerte este un public disciplinat, respectuos cu normele sanitare. Experimentele desfășurate în alte țări au arătat că principalele pericole sunt la intrare și la ieșire”, spune ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Acest lucru înseamnă că publicul va intra treptat în sălile de spectacole, în funcție de locurile cumpărate, mai spune ministrul Culturii:
„Accesul în sală să se facă pe sectoare, gradual, pentru a se evita, pe cât posibil, interacțiunea pe scară largă. Veți vedea, vom face circuite.”
Este posibil ca, pentru publicul vaccinat, masca să nu mai fie obligatorie. Cât despre așezarea în sală, ministrul spune că va fi lăsat câte un scaun liber între fiecare grup de persoane:
„Dacă ne gândim că vor fi grupuri de 2, 3, 4 persoane și doar între grupuri va fi un scaun liber, la o sală de 1.000 de locuri ar fi în jur de 800 de persoane, sau la o sală de 300 de locuri ar fi în jur de 250 de persoane, deci ne apropiem de o capacitate maximă.”
Pentru sălile de spectacole se pot stabili circuite clare, trebuie găsite reguli și pentru spațiile de concerte sau zonele cu mari aglomerări în care publicul interacționează, mai spun autoritățile.
Până la evenimentele-test, Opera Națională București are programat următorul eveniment online în seara de 1 mai, de la ora 19.00, un concert în memoria victimelor Covid. Biletele au fost puse în vânzare.
- Iorgu Ianuși