Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr a dat explicații, astăzi, în Parlament, despre dronele rusești care s-au prăbușit pe teritoriul țării noastre, în județele de la granița cu Ucraina, dar și despre măsurile pe care le-au luat autoritățile române pentru a spori securitatea. Ministrul Apărării a fost chemat la „Ora Guvernului” de către cei de la USR.
Senatorul Raul Trifan: „Există sau nu în acest moment o modalitate prin care granițele să fie monitorizate non-stop?”
„La incidentul cu drona din Galați oamenii au fost speriați, alarmați, dar nici până acum nu știm de unde a venit și unde s-a dus. În plus, oamenii din Galați se întrebau ce să facă atunci când au primit mesajul RO-ALERT. Unde să se ducă? Unde sunt adăposturile antiaeriene promise? Lor, domnule ministru al Apărării, nu le-ați oferit niciun răspuns până acum. Nicio soluție. Există sau nu în acest moment o modalitate prin care granițele să fie monitorizate non-stop? Au fost dislocate sisteme Ghepard sau alte sisteme de apărare împotriva dronelor în zonă? Sau tot la nivelul de <<Vezi că vine!>> suntem, ca în urmă cu o lună?”, a spus senatorul Raul Trifan.
Ministrul Apărării: „Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că dronele rusești nu aveau explozibil și au ajuns accidental pe teritoriul țării noastre. Ministrul a explicat și de ce nu au fost detectate de radare.
„Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacurile asupra portului Ismail și au intrat într-o evoluție necontrolabilă, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spațiul aerian național și căderea acestora în proximitate pe teritoriul României. Nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere și avertizare timpurie din motive obiective care țin de evoluția acestora la înălțimi mici și foarte mici asupra fețelor de reflecție reduse precum și din cauza ecranării generate de teren și de infrastructura portuară a Ucrainei. Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a explicat ministrul Apărării miercuri.
Ministrul Apărării: „Au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene și electronice în raionul fluvial aferent brațului Chilia și raioanelor Sulina și Sfântul Gheorghe”
Printre măsurile luate de autorități după prăbușirea dronelor rusești în România, ministrul a menționat suplimentarea sistemelor de supraveghere aeriană în Delta Dunării și monitorizarea traficului pentru depistarea minelor marine.
„Au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene și electronice în raionul fluvial aferent brațului Chilia și raioanelor Sulina și Sfântul Gheorghe cu senzori specifici și a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă. În dimensiunea maritimă și fluvială avem în vedere măsuri de securizare a căilor de comunicații maritime pentru descoperirea și neutralizarea minelor marine, pentru că și aceasta este o problemă care preocupă cetățenii din România aflate în derivă din bazinul Mării Negre în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran și al Statelor Unite”, a mai explicat ministrul Apărării Angel Tîlvăr.
Raportul privind expertizele realizate în cazul dronelor rusești a fost înaintat Parchetului, a precizat ministrul Apărării.
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin