Ministrul Educației a anunțat, duminică seara, că Evaluare Naţională va începe pe 15 iunie.
O săptămână mai târziu, pe 22 iunie, vor debuta probele examenului de Bacalaureat.
“Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare Naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale (…). Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor (…) ne sfătuim cu inspectoratele şcolare, cu directorii unităţilor de învăţământ pentru că ei cunosc cel mai bine situaţia din unităţile de învăţământ. De altfel, săptămânal am aceste videoconferinţă cu inspectorii generali şi vă spun că, începând de săptămâna aceasta, chiar mâine le voi solicita să organizeze videoconferinţe cu directorii din judeţul pe care îl conduc şi voi participa şi eu la aceste discuţii cu directorii. În mod direct, vreau să văd care este realitatea în acest moment şi cum anume ne pregătim pentru anul şcolar următor”, a spus Monica Anisie, la Digi 24.
Întrebată de ce nu se ia în calcul să se anuleze examenele de Capacitate şi Bacalaureat şi să se adopte acelaşi sistem ca în Olanda, evaluarea fiind în funcţie de media ciclului şcolar absolvit, ministrul a precizat că există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste examene.
“Sunt voci care susţin acest lucru şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin tocmai că nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea Naţională. Am primit de la minister numeroase pe citit în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea Naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care susţin Evaluarea Naţională sunt avantajaţi pe baza mediilor din clasele V-VIII, dar ca să răspundem categoric, aşa cum ne întreabă doamna categoric, trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a explicat Monica Anisie.
“Nici la evaluarea naţională şi nici la bacalaureat programa de examen nu prevede conţinuturi din semestrul al II-lea”, a dat asigurări șefa Educației.
Potrivit ministrului, elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele cu măsuri de siguranţă.
“Aceştia (n.r. copii diagnosticaţi cu COVID-19) pot da examenul în condiţii de siguranţă, izolaţi, singuri în sala respectivă. De fapt, şi până acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, chiar şi în spital. Metodologia prevede şi acest lucru”, a susținut Monica Anisie.
Cât privește copiii ai căror părinţi se află în grupă de risc, se află în izolare sau în carantină, aceasta a spus că se va sfătui cu ministrul Sănătăţii în acest sens.
În altă ordine de idei, Monica Anisie a admis că aproape 250.000 de elevi care nu au acces la tehnologie şi care nu pot urmări cursurile online din această perioadă, precizând că ministerul pe care îl conduce va lua măsuri în cazul în care şi din toamnă va exista o asemenea situaţie.