Sunt cazuri în România în care salamul se spală cu oțet și se pune la vânzare – o recunoaște însuși ministrul Agriculturii.
Achim Irimescu s-a referit la produsele venite din străinătate – care au termene expirate și care, chiar și în aceste condiții, ajung la raft.
Ministrul dă vina pe inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorului pentru că nu și-ar face treaba.
Ministrul Agriculturii e de părere că România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate.
” … se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Salamul se spală cu oţet. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face”, a declarat Achim Irimescu, pentru Ziarul Financiar.
Ministrul susține că alte țări europene controlează ce cumpără din România, în timp ce autoritățile de la noi nu ar face-o.
Contactați de Europa FM, reprezentanții Autorității pentru Protecția Consumatorilor ne-au declarat că încă lucrează la un punct de vedere oficial. În ultima perioadă, mai multe cazuri în care calitatea produselor de la raft a lăsat de dorit.
Amintim cazul brânzei de vaci produsă de Brădet, cel al apei îmbuteliate din supermarketuri și, recent, acuzațiile unui angajat Profi care susține că șefii săi l-ar fi obligat să vândă carne expirată pe care să o spele cu detergent şi oţet.
Reacția Asociației Române a Cărnii
Directorul executiv al Asociației Cărnii, Vladimir Mănăstireanu, recunoaște că există situații la care face referire ministrul.
Asta se întâmplă, în special, pentru că magazinele românești nu verifică toate actele atunci când primesc produse din afara țării.
Vladimir Mănăstireanu a declarat, pentru Europa FM, că și autoritățile au partea lor de vină.
”Punerea în circulație de produse sigure pentru cetățean revine, în primul rând, producătorilor. Acum, că de pe piața europeană pătrund alimente expirate, este și vina magazinelor care acceptă astfel de marfă. Orice supermarket are un responsabil de calitate care trebuie să verifice (…) cum arată marfa, modul în care este ambalată, documentele care o însoțesc. Și, da, putem să vorbim și de o lipsă de vigilență a autorităților”, ne-a declarat Vladimir Mănăstireanu.
Pe de altă parte, producătorii români de mezeluri ar respecta legea. Vladimir Mănăstireanu spune că nu tot ce e făcut ”în afară” e bun:
”Știți cum este, și acolo sunt producători și producători, însă consumatorul este primul care face diferența la raft atunci când alege un produs românesc pentru că are toate informațiile pe etichetă sau preferă unul străin doar din ideea care s-a împământenit că, întotdeauna, străinii fac preparate mai bune decât noi. Este un lucru, din punctul meu de vedere, fals”, a punctat Vladimir Mănăstireanu.