Risipa alimentară ar putea fi redusă prin creșterea prețului la alimente, cel puțin așa crede ministrul Agriculturii.
Achim Irimescu e de părere că atunci când preţurile la alimente vor avea o valoare reală, adică atunci când vor fi reduse subvenţiile, va fi redusă și risipa.
Ministrul recunoaște însă că i s-a întâmplat chiar și lui să cumpere mai multe mâncare decât avea nevoie și a fost nevoit apoi să arunce alimentele.
„S-au obişnuit să umple frigiderul şi apoi constată că o mare parte din produse au depăşit termenul. Recunosc că mi s-a întâmplat şi mie. Aşa cum se spunea că singura soluţie de a reduce consumul de benzină şi de combustibili fosili este să crească preţul, probabil că la asta se va ajunge şi pe piaţa agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne preţul corect, în mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atenţie”, a spus ministrul Agriculturii.
În România, anual, 2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi, potrivit statisticilor, în condiţiile în care 30% din populaţia ţării trăieşte cu lipsuri materiale.
„Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi”, a mai spus Achim Irimescu.
Reducerea risipei alimentare ar putea deveni realitate prin creşterea preţurilor la alimente, adoptarea unor reglementări fiscale, promovarea unei legi antirisipă, dar şi prin educarea populaţiei în vederea reducerii stocurilor de alimente, cumpărând produse de calitate în cantitate mică, decât produse de mai slabă calitate în cantitate mare, sunt concluziile Conferinţei “Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana!”, la care au participat ministrul Agriculturii, reprezentanţi ai industriei alimentare şi parlamentari.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că atunci când preţurile la alimente vor avea o valoare reală, adică atunci când vor fi reduse subvenţiile, va fi redusă risipa.
Potrivit celor mai recente date, în România se aruncă la gunoi, în fiecare an, 2 milioane și jumătate de tone de mâncare este aruncată la gunoi.