Reclamă… pentru oaia românească. Ministrul Agriculturii – Florin Barbu – spune că asigurăm 20% din carnea de oaie consumată în Uniunea Europeană. Pentru fermieri, sprijinul vine din fonduri europene, spun guvernanții. Datele aferente lunii martie – publicate de Institutul de Statistică – arată că producția de carne a crescut la toate categoriile… dar la ovine și caprine s-a triplat față de februarie.
Un regal de culoare, muzică și dansuri tradiționale din Țara Oașului – așa a fost descrisă „Sâmbra oilor” 2024. Ministrul Agriculturii a fost prezent și a subliniat că România asigură peste 20% din consumul de carne de oaie din Uniunea Europeană.
„Mă bucur astăzi că sunt pe Dealul Huta la cea mai importantă manifestare – Sâmbra oilor. Oameni buni, dumneavoastră sunteți oameni muncitori”, a spus ministrul Barbu.
Activitatea fermierilor de zi cu zi a făcut ca România să fie pe locul 2-3 la producția de carne de oaie, a mai spus ministrul.
„Avem programe de dezvoltare pe fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor de ovine din România, subvenții pentru spijinul cuplat în sectorul ovin”, a precizat ministrul Florin Barbu.
În martie față de februarie, numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale și la păsări. Dar cea mai importantă creștere – cu 179% – a înregistrat-o producţia de carne de ovine şi caprine… până la 4700 de tone în martie….de la 1700 în februarie. Creșterea față de martie 2023 a fost de aproape 30%, mai arată datele de la Statistică. Potrivit INS, în martie 2024 au fost sacrificate 364.000 de oi şi capre, adică de trei ori mai multe faţă de luna anterioară. În martie 2023 erau sacrificate 276.000.
Sursa foto: Shutterstock