Agricultorii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor ar putea rămâne fără subvenții de la stat – a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea pentru Agerpres. Propunerile sale vin după ce la Buzău au fost descoperite la vânzare legume stropite cu substanțe toxice având o concentrație de aproape 8 ori mai mare decât limita admisă.
Președintele asociației de fermieri Tomate COM, Mircea Bujor: Sunt de acord cu lipsa de subvenții pentru cei care folosesc substanțe toxice
Ministrul Agriculturii anunță controale pentru cei care primesc bani de la stat pentru cultivarea legumelor. Astfel, să oprească legumele care conțin substanțe toxice mult peste limita admisă să ajungă în piețe. Președintele asociației de fermieri Tomate COM, Mircea Bujor, susține inițiativa lui Petre Daea.
„Și noi avem o părere foarte proastă pentru substanțele toxice care se folosesc. Sunt de acord să nu se mai dea subvenție celor care folosesc, dar, în schimb, trebuie să vină și cu niște măsuri să nu mai forțeze lumea să iasă cât mai repede cu roșiile pe piață. Și atunci oamenii vor fi mai relaxați puțin și nu vor mai folosi aceste produse”, a spus președintele asociației de fermieri Tomate COM, Mircea Bujor.
Mircea Bujor: O soluție ar fi prelungirea perioadei de vânzare a tomatelor
Legumicultorii care se înscriu pentru ajutor de la stat prin programul TOMATA primesc o subvenție de 3.000 de euro dacă reușesc să vândă până la sfârșit de iunie 3.000 de kilograme de tomate. Ca să poată avea o producție mare și cât mai devreme, unii producători apelează la substanțe chimice.
Reprezentanții agricultorilor din asociația Tomate COM spun că o soluție ar fi acordarea unor termene mai largi.
„Adică prelungim perioada de vânzare a tomatelor din solarii ca să nu mai fie forțat omul să folosească tot felul de substanțe ca să vândă cât mai repede”, a mai spus Mircea Bujor.
Petiție pentru teste rapide pentru legumele și fructele din piețele din Buzău
În plus, senatorul PNL Vlad Pufu a lansat o petiție prin care cere teste rapide pentru legumele și fructele din piețele din Buzău.
Inițiatorul petiției spune că probele prlevate în piețe nu sunt suficiente și rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consummate demult de cumpărători.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Petre Daea, către colegii din Guvern: Nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine! | AUDIO