Guvernul și-a asumat prim memorandum proiectul președintelui România Educată. Urmează mai multe etape de lucru, la capătul cărora se va stabili dacă e necesară o nouă lege a educației sau modificarea celei existente și se vor stabili schimbările menite să crească performanța sistemului de învățămint, conform obiectivelor asumate în proiect. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că este nevoie de un pact între toate partidele politice parlamentare, pentru a nu se mai schimba legea la fiecare schimbare de guvern:
”Există câteva date fixe, 1 august este data la care se va constitui grupul de lucru interministerial, 10 septembrie va fi planul de acțiune de implementare adoptat prin hotărâre de guvern, 1 octombrie este termenul pentru realizarea unei baze de discuție, și acolo se vor regăsi răspunsurile, mai apoi consultările din lunile octombrie și noiembrie”.
În acest moment este prematur să se discute despre posibilitatea ca liceele să poată organiza concursuri de admitere înaintea Evaluării Naţionale. Detaliile vor fi stabilite în urma consultărilor privind implementarea proiectului. Ce se știe cert în acest moment e că noile formule de examen nu s-ar aplica mai devreme de 2023.
”Dacă vom avea concurs de admitere în liceu, acesta va fi voluntar, înainte de Evaluarea Națională. Va fi organizat în toate școlile, în aceeași zi, la aceeași oră, pe curriculumul existent deja.”