Confidenţialitate

Miniștrii transporturilor din UE, despre renunțarea la ora de vară: 2019 e prea devreme

Discuțiile pe tema renunțării la ora de vară s-au purtat luni între Miniştrii transporturilor din ţările Uniunii Europene și comisarul european de resort, Violeta Bulc.

Chiar dacă 80% dintre europenii participanţi la un recent sondaj au propus renunţarea la schimbarea orei, majoritatea statelor membre ale UE cer mai mult timp pentru dezbatere.

Comisia europeană a sugerat renunțarea la această procedură de anul viitor, dar Austria -care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii- afirmă că unele domenii, cum ar fi transportul aerian, au nevoie de mai multe pregătiri tehnice.

Reamintim, europenii au fost întrebaţi – prin intermediul unui sondaj lansat de Comisia Europeană – dacă vor să se păstreze sau să se renunţe la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o oră în ultima duminică din luna martie.

Rezultatele au arătat că peste 80% din respondenţi sunt în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o ora în ultima duminica din luna martie.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania.

Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei.

Începând din 2002, trecerea la ora de vară a fost uniformizată la nivelul întregului bloc.

Potrivit reglementărilor europene, în statele din blocul comunitar, ceasurile se dau cu o oră înainte în ultima duminică din luna martie şi cu o ora înapoi în ultima duminică din octombrie.