Pachetul 6 de sancțiuni nu poate fi impus Federației Ruse, pentru că nu există consens, după întâlnirea miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene. Ungaria continuă să se opună noului embargou.
În Uniunea Europeană toate deciziile importante trebuie adoptate în unanimitate, iar cum Ungaria spune că nu poate face față acum fără petrolul din Rusia, embargoul nu poate fi impus așa cum a propus Comisia Europeană.
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a explicat că țara sa are nevoie de 18 miliarde de euro pentru a-și moderniza infrastructura energetică și astfel să poată substitui petrolul rusesc.
Șeful diplomației maghiare a cerut un plan de la Comisia Europeană în acest sens.
De partea cealaltă, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a acuzat că o singură țară a Uniunii ține ostatic tot blocul comunitar: „Din păcate, toată Uniunea Europeană este ținută ostatică de un singur stat membru care nu poate să ne ajută să găsim un consens.”
Asta în ciuda faptului că Bruxellesul i-ar fi permis Ungariei să importe în continuare, încă 2 ani, petrol rusesc.
La finalul reuniunii miniștrilor de Externe, înaltul reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că toată lumea din Consiliul blocului comunitar înțelege că dependența de petrolul gazul și cărbunele din Rusia trebuie să fie redusă:
„Lucrurile sunt clare pentru toată lumea din Consiliu, trebuie să scăpăm de dependența energetică a Uniunii Europene, mai ales în cazul petrolului și a gazului din Rusia.”
Sursa foto: Shutterstock