Confidenţialitate

Transportul alternativ ar putea fi modificat. Ministerul Transporturilor propune un proiect de OUG după protestele taximetriștilor. Ce spun șoferii de taxi | AUDIO

În contextul protestelor taximetriștilor din ultima perioadă, care cer, printre altele, un tratament egal în competiția cu marile companii de ride-sharing, Ministerul Transporturilor a pus în transparență un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea legislației transportului alternativ.

Se propune interzicerea realizării transportului alternativ cu autoturisme închiriate sau cu contract de comodat, efectuarea acestui tip de transport doar în localitatea în care e înmatriculat respectivul autoturism și modificarea ecusoanelor, astfel încât să poată fi observate de la distanță autoturismele care efectuează transport alternativ, pentru îmbunătățirea activității de inspecție și control.

Lipsesc însă 2 lucruri cerute de taximetriști – limitarea numărului mașinilor de transport alternativ și fiscalizarea serviciului.

Ioan Pugna, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi, (ANPOTRT): „Pe termen mediu-lung, nu ne ajută”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Lipsește ceva de acolo, legat de fiscalizare și limitare. Când o să apară și alea o să mergem să discutăm cu Guvernul. Pe termen mediu-lung, nu ne ajută. Nici nu credeam că nu iese limitarea, pentru că noi le-am argumentat corect și obiectiv calitatea vieții și a aerului și a traficului, care în București e execrabil. Este scris în draftul de ordonanță că acolo e caracterul de urgență, dar pe urmă nu am mai regăsit articolul nicăieri”, a declarat Ioan Pugna, purtător de cuvânt al ANPOTRT.

De partea cealaltă, reprezentanții transportului alternativ speră ca proiectul să nu fie aprobat în această formă și îi acuză pe guvernanți că susțin interesele taximetriștilor.

Cătălin Codreanu, președintele Coaliției pentru Economia Digitală: „Soluția cea mai bună ar fi liberalizarea serviciilor de taximetrie”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sperăm să fie doar o propunere a Ministerului Transporturilor, iar Guvernul să nu ne oblige pe toți să mergem doar cu taxiul. Trecând de aceste propuneri, nu înseamnă nimic altceva decât scoaterea de pe piață a serviciilor de transport alternativ. Soluția cea mai bună ar fi liberalizarea serviciilor de taximetrie. Serviciile de taxi funcționează după o lege modificată în 2003. Nu facem nimic altceva decât să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă”, a declarat Cătălin Codreanu, președintele Coaliției pentru Economia Digitală.

Peste 30 de taximetriști se află, din 28 februarie, în greva foamei, pe termen nelimitat și spun că vor continua astfel până când Guvernul va găsi soluții.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega riscă al cincilea dosar penal pentru conducere fără permis, în ultima lună | AUDIO