Confidenţialitate

Ministerul Sănătății transmite că lucrează la un sistem de distribuție a pastilelor de iod, după ce anterior un secretar de stat anunța contrariul

După ce vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan, anunța, la Europa FM, că instituția a decis să  distribuie pilulele doar în caz de accident nuclear, luni aseară, instituția condusă de Alexandru Rafila spune că subalternul ministrului nu e la current cu planul Ministerului.

Vineri, la Europa FM, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan spunea că instituția a renunțat pentru moment să distribuie populației pastilele de iodură de potasiu:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar utea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare.”

În loc să vină cu clarificări, după insistențele presei, Ministerul Sănătății a transmis luni seară că de fapt secretarul de stat ar fi vorbit în nume personal și că n-ar fi la curent cu subiectul.

Instituția insistă că ar lucra la un sistem de distribuiție gratuită a pastilelor către populație, dar că va fi pus în practică mai târziu. Fără alte explicații.

Vă reamintim, medicii de familie au refuzat să împartă pilulele. Una dintre probleme este că, în caz de expunere la radiații, pastilele trebuie luate de cei sub 40 de ani în primele ore, altfel nu mai au efect.

Surse din domeniul medical susțin la Europa FM că Ministerul Sănătății nu are încă un plan condurat pentru distribuirea partilelor de iodură de potasiu.

30 de milioane de pastile se află acum la DSP uri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.