Confidenţialitate

Părinții, îngrijorați că nu pot alege dacă își lasă sau nu copiii fizic la școală | AUDIO

Normele Ministerului Sănătății privind începerea noului an școlar fac referire la școala online numai în al treilea scenariu, cel roșu.

În acest context, părinții care nu vor să-și trimită copiii fizic la școală sunt îngrijorați că nu există opțiunea de a alege.

Daniela Macavei locuiește în Alba Iulia, este membru al grupului civic “Părinții cer schimbare” și are un copil care ar urma să fie în clasa pregătitoare la 14 septembrie, dar nu vrea să-l ducă la școală deloc în acest an.

Până acum, a făcut o serie de demersuri în acest sens la care încă așteaptă răspuns.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daniela este și cetățean irlandez și spune că, în Irlanda, le este oferită copiilor opțiunea online, iar copiii care au probleme de sănătate pot sta acasă.

Pe de altă parte, Daniela nu are încredere să-și lase copilul la școală din cauza condițiilor pe care instituțiile de la noi le pot asigura în contextul pandemiei. Iar cei care dau ca exemplu deschiderea școlilor din alte țări europene, trebuie să vadă și diferențele din acest punct de vedere.

În plus, Daniela spune că, în cazul în care se închide școala, ar trebui să se apeleze la online.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Părinții care vor să aibă acces și la învățământ online vor, de fapt, să aibă posibilitatea de a alege dacă își lasă sau nu copiii în colectivitate. Dacă îi țin acasă, se întreabă ce sancțiuni pot primi.

În prezent, Legea Educației prevede că învățământul este obligatoriu, iar în cazul în care copilul este privat de educație din vina părintelui sau tutorelui, acesta va plăti o amendă cuprinsă între 100 și 1000 de lei sau va face muncă în folosul comunității.