Reacții după ce Corpul de Control al premierului a publicat raportul făcut după verificările în cazul bebelușilor din Argeș, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.
Inspectorii prim-ministrului au descoperit mai multe nereguli și au cerut procurorilor să verifice stocurile de vaccin hexavalent de la nivelul direcțiilor judeţene de sănătate publică, din spitale şi din cabinete medicale.
S-a descoperit că, de exemplu, că unul dintre vaccinuri nu avea autorizaţie de la Agenţia Medicamentului.
Ministerul Sănătății reacționează acum și transmite că nu există o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli și vaccinări.
Același mesaj și din partea Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale: nu există nicio probă care să stabilească legătura directă între schema de vaccinare și copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.
Potrivit Ministerului Sănătății, literatura medicală corelează foarte rar cazurile de sindrom hemolitic-uremic cu vaccinările. Mai mult, explică ministerul, îmbolnăvirile în astfel de cazuri survin la câteva zile după vaccinare, nu în termen de mai multe luni așa cum a fost cazul copiilor internați la spitalul Marie Curie.
Analiza ministerului arată că prezența bacteriei E-coli presupune ingerarea acesteia, astfel că nu poate fi stabilită o legătură între vaccinări și imbolnăvirea cu E-coli enterohemoragic. Reprezentanții ministerului atrag atenția că raportul Corpului de Control al Premierului pune în pericol campaniile de vaccinare.
Respectivul raport a scos la iveală că la finele anului treuct și începutul acestui an au fost puse pe piață peste 940.000 de doze de vaccin haxavalent, produs de firma Polisano, multe dintre ele cu ambalaj bulgăresc, slovac sau destinat pieței din Kazahstan, ultimul dintre acestea – Hexaxim- nefiind autorizat pentru piața din România.
Și Agenția Națională a Medicamentelor susține că reperzentanții Corpului de Control al Premierului nu au înțeles mecanismul care a stat la baza punerii pe piața a vaccinului haxavalent. Mai mult, Corpul de control al prim-ministrului nu a cerut o opinie științifică din partea Agenției înainte de a publica raportul.
Agenția Națională a Medicamentelor menționează că nu există probe care să stabilească o legătură legătură directă între schema de vaccinare și copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Potrivit acestora, o practică similară a fost folosită și în alte țări europene, în lipsa unui alt vaccin hexavalent.