Confidenţialitate

Ministerul Sănătății poate accesa din nou baza de date cu vaccinările anti-COVID și a reluat publicarea informațiilor

Este vorba despre informațiile din Registrul Național de Vaccinare care aparține Ministerului Sănătății dar care este diferit de platforma națională de programare la vaccinare gestionată de STS și Comitetul Național condus de colonelul Valeriu Gheorghiță.

Între timp, miercuri seară, atât CNACAV cât și Ministerul Apărării au explicat, în detaliu, care este situația centrelor de vaccinare din Capitală, respectiv a vaccinărilor în cadrul Armatei.

După ce miercuri, la prânz, consilierul ministrului Sănătății responsabil de publicarea datelor, Ștefan Voinea, s-a plâns public că nu mai are acces la datele din Registrul Național de Vaccinare, iar premierul a replicat că poate e o problemă tehnică, miercuri seară totul a revenit la normal din toate punctele de vedere.

Acum, Ministerul Sănătății a reluat publicarea datelor și nu mai există niciun fel de limitare, au precizat pentru Europa FM surse din cadrul instituției.

Pe de altă parte, după ce din datele publicate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, a reieșit că în Capitală au funcționat mai multe centre de vaccinare închise pentru esențiali decât pentru bătrâni și bolnavi, Comitetul Național pentru Vaccinare a precizat care este situația acum.

Astfel, în București, există la acest moment 59 de centre operaționalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare.

Din cele 116 de fluxuri, 30 sunt organizate în centre care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. 

Comitetul Național de Vaccinare precizează că va reveni și cu informații din țară.

La rândul său, Ministerul Apărării transmite că înființarea centrelor de vaccinare de către MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătății, prin extinderea capabilităților de administrare a vaccinului la nivel național, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN ci și a celui din alte instituții ale sistemului național de apărare și, în anumite situații, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare.

În plus, MApN va contribui și la asigurarea echipelor mobile de vaccinare, la solicitarea autorităților locale, cu precădere în zonele izolate și greu accesibile.

Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare și personal civil în activitate în cadrul ministerului.

Diferența până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari și membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități).

Din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale și personal auxiliar. De asemenea, în aceste centre au fost vaccinați 1.557 elevi și studenți și 1.835 profesori și personal angajat în instituțiile de învățământ.