Confidenţialitate

Ministerul Sanatatii le recomanda turistilor care isi petrec vacanta pe litoralul bulgaresc sa isi ia masuri de precautie, deoarece exista risc ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A

Medicii spun că hepatita A se transmite doar pe cale digestivă. Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin simpla respectare a regulilor igienice de bază. Turiștii sunt sfătuiți să se spele pe mâini și să facă duș după baia în mare, să consume doar apă îmbuteliată și să nu mânânce fructe de mare și pește dacă nu sunt foarte bine preparate termic. În cazul copiilor, se recomandă băile la piscină, pentru a evita situațiile în care cei mici ar putea să înghită apă de mare contaminată. Vaccinul împotriva hepatitei A asigură imunitate abia după 2-3 săptămâni.

Avertismenul că există risc ridicat ca apa Mării Negre să fie infectată cu virusul hepatic A a fost lansat chiar de specialiștii bulgari. Ei consideră că de vină ar fi inunddațiile care au afectat recent stațiunile bulgărești de la Marea Neagră. De altfel, testele făcute de Inspecția Regională de Sănătate Varna au arătat că apa mării conține bacteria E-coli și enterococi intestinali.

Ministerul Sănătății le recomandă turiștilor români care se simt rău, au grețuri și vărsături să consulte imediat medicul. Probele de apă recoltate în țara noastră nu au evidenţiat până acum apariţia unor germeni infecţioşi, iar specialiştii – atât cei de la DSP Constanța cât și cei de la Direcția Apelor Litoral – ne asigură că apa Mării Negre în zona litoralului românesc se încadrează în standardele de calitate pentru îmbăiere. Mai mult, în sudul litoralului, calitatea apei este excelentă.

Ca măsură suplimentară, Ministerul Sănătăţii a cerut totuși Direcției de Sănătate Publică din Constanţa să recolteze noi probe de apă din zona Mangalia-Vama Veche.