Confidenţialitate

Ministerul Sănătății foloseşte pacienţi “sub acoperire” pentru a identifica medicii care cer șpagă

Ministerul Sănătății trimite pacienți “sub acoperire” în spitale pentru a identifica medicii care cer șpagă.

Măsura ar urma să facă parte dintr-o strategie anti-corupție.

”Bolnavii” respectivi simulează boli ușoare și nu au nevoie de internare.

Sorina Pintea, în direct la Europa fm, în emisiunea ”Deșteptarea”, a explicat că nu oricine poate deveni pacient sub acoperire, sau pacienţi misterioşi – cum îi numeşte ministrul – pentru că a ales pentru acest lucru oameni care cunosc sistemul. “Nu se verifică doar dacă cer-primesc şpagă, ci şi dacă se respectă circuitul pacienţilor”- a spus Sorina Pintea.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății a dat exemplul unei persoane care a mers la un spital pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi şi căreia i s-a cerut tariful legal, dar și ceva în plus.

“Persoana respectivă a fost îndrumată către o asistentă medicală. Asistenta a dus-o la o infirmieră care l-a condus pe pacient mai întâi la casierie, unde se plăteşte o taxă legală, pentru că completarea fişei este un serviciu la cerere, deci se plăteşte, apoi i-a mai cerut încă 300 de lei ca să termine mai repede procedurile pentru că pacientul îi spusese că se grăbeşte.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un proiect pilot este deja aplicat la Spitalul Fundeni din București.

Angajații au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității medicale, “declarații anti-mită”, în care își iau angajamentul să nu ceară sau să nu primească bani de la pacienți.

De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care bolnavii sunt informați că angajații acestui spital nu primesc “plic”.

Anul trecut – angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri substanțiale de salarii.

Inițiativa ministrului Sănătății de a trimite “pacienți sub acoperire” pentru a indentifica angajații din spitale care iau șpagă a fost întâmpinată cu ostilitate de medici, scria zilele trecute portalul Hotnews.ro.

Doctorii o acuză atât pe Sorina Pintea, cât și presa, că….citez…. “duc o campanie împotriva lor”.

Iată ce le răspunde ministrul Sănătății, Sorina Pintea,  la ”Deșteptarea”:

“Această acţiune este şi în folosul medicilor corecţi. Pentru că avem foarte mulţi medici şi asistenţi corecţi, care nu merită să sufere această ostilitate din partea presei şi din partea ministrului, doar pentru că sunt câiva care nu-şi fac treaba.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte – să mai spunem – șpaga din spitale, infecțiile nosocomiale și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar – arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în luna februarie anul acesta.