Confidenţialitate

Ministerul Sănătății: Aplicarea planului național pentru combaterea cancerului a fost amânată

Ministerul Sănătății trebuia să publice până în iunie normele de aplicare a planului care a fost adoptat printr-o lege promulgată în noiembrie anul trecut. Una din măsurile de prevenție era condiționată de înființarea unor departamente de sănătate publică la toate spitalele din România.

Legea fusese inițiată chiar de ministrul Alexandru Rafila – care a lansat, acum, în consultare publică, un nou plan de combatere a cancerului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Noi am început din decembrie 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe din lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au nicio legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul şi tratamentul cancerului şi atunci am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologie, avem o comisie multidisciplinară de oncologie.”

Potrivit ministrului, 100.000 de români sunt diagnosticati în fiecare an cu cancer.

Noul plan poate fi adoptat fie prin Ordonanţă, fie în Parlament, a spus Alexandru Rafila:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Accesul la servicii începând cu cele de prevenţie, la medicul de familie, cele de diagnostic, cele de tratament, accesul la medicina personalizată sunt prevăzute în noua formă a contractului cadru. Pentru multe investigaţii se elimină acele limite, bariere care făceau ca investigaţiile să se facă târziu. Mai mult, am aprobat prin hotărârea Guvernului desființarea Comisiei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care făcea așa-zisa programare a pacienților la PET-CT, o investigație esențială pentru diagnosticul pacienților suspecți de cancer. Începând de la 1 iulie, pacienții vor putea fi trimiși la această investigație de către medicul specialist oncolog”.

 

Potrivit unui comunicat de presă,  Ministerul Sănătății a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie). Au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.

Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Național de Control al Cancerului și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

  1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare
  2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil
  3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului
  4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă
  5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer
  6. Dezvoltarea cercetării în oncologie
  7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie

 

Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Sănătăţii: https://ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/noutati/planul-naţional-de-combatere-şi-control-al-cancerului-pncc/