Confidenţialitate

Ministerul Sănătății, acuzat că îngreunează demersurile de sesizare a șpăgilor din spitale | AUDIO

Ministerul Sănătății îngreunează demersurile de sesizare a şpăgilor din spitale, acuză Observatorul Român de Sănătate.

Este vorba despre un proiect prin care ar urma să fie modificat mecanismul prin care pacienţii români pot evalua activitatea spitalelor publice şi pot sesiza situaţii de corupţie.

În prezent, pacienţii sunt chestionaţi prin SMS după externare dacă li s-au cerut bani pentru a fi trataţi, iar dacă răspund pozitiv, Ministerul sesizează autorităţile abilitate.

Pe viitor, potrivit proiectului, pacienţii vor fi cei care trebuie să facă sesizarea.

Expertul în sănătate publică, Vlad Mixich, la Europa FM, despre demersul Ministerului Sănătăţii:

Se spală pe mâini ca Pilat din Pont de orice responsabilitate în acest domeniu, iar de acum încolo, dacă acest proiect va fi aprobat, dacă tu spui așa ceva către Minister, ți se va trimite o adresă de mail presa@ms.ro sau te trimite să te descurci singur la procuratură, fără alt suport.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Mixich mai spune că între 2017 şi 2019, peste 12 mii de pacienţi au făcut sesizări privind șpaga în spitale, dar nu s-a întâmplat nimic cu ele:

Ce am constatat, din păcate, este că nu se știe ce a făcut MS cu aceste 12 mii de sesizări, nu se știe unde au ajuns ele. Instituțiile abilitate spun că nu știu nici ele ce s-a întâmplat cu sesizările. Răspunsul Ministerului este că trebuie să protejăm dreptul la anonimat al pacientului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Foto: Observatorul Român de Sănătate