40 de psihoterapeuți voluntari vor oferi asistență gratuită și sfaturi pentru a reduce anxietatea și nivelul de stres. Terapeuții vor răspunde la numărul de telefon 021 9081, între orele 12.00- 20.00, de luni până sâmbătă.
Ședințele vor dura 15 minute, iar conversațiile nu vor fi înregistrate. Anca Dobrean, de la Asociația de Psihoterapii Cognitive și comportamentale din România explică:
„Vom oferi în principal îndrumări legate de modul în care poate fi expunerea exagerată și nedescriminativă la informațiile legate de pandemie. La unii stresori, vom sugera modalități de reducere a stresului prin tehnici psihologice specifice cum ar fi monitorizarea gândurilor și emoțiilor.”
Lansarea call-center-ului vine în contextul în care o evaluare făcută de Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din Timișoara arată că peste 56% din personalul medical care a răspuns evaluării are un grad ridicat sau mediu de burnout. Luni, un medic rezident de 28 de ani din Timișoara de la secția ATI a Spitalului Județean a fost găsit mort, iar colegii lui spun că e posibil ca medicul să fi cedat din cauza epuizării.
Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca subliniază că, în cazul medicilor, este esențial ajutorul psihologic pentru a-și putea face meseria:
„Componenta psihologică are cel puțin două aspecte importante: 1 – trebuie să-i ajuți pe oameni să-și reducă stresul în condiții de pandemie, pentru a avea o calitate a vieții cât mai bună, 2- componenta de psihologie ajută și la implementarea componentei medicale, degeaba dai sfaturi medicale bune dacă nu ai mecanismele psihologice adecvate.”
Foto: Facebook/Ministerul Sănătăţii – România