Confidenţialitate

Ministerul Public: Schimbările privind abuzul în serviciu încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei

Forma propusă in Parlament pentru modificarea abuzului în serviciu depaseste aspectele analizate de Curtea Constituţională, care nu a pus în discuţie limitarea sferei de aplicabilitate a infracţiunii, arată o analiză efectuata la nivelul Ministerului Public.

În plus, textul încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptate în 2003.

Parchetul General precizează că, astfel, ar putea scăpa de răspundere penală aproape 2.100 de persoane, trimise în judecată în perioada 2014 – 2017, care ar fi cauzat prejudicii de peste 4 miliarde de lei.

În aceeaşi perioadă, au fost trimise în judecată pentru neglijenţă în serviciu 233 de persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracţională a depasit 5.300.000 lei, mai menţionează Parchetul.

Codurile penale ale mai multor state membre ale Uniunii Europene conţin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

Acolo unde nu există în legislaţia penală astfel de incriminări, sunt alte infracţiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate ca abuz în serviciu, conchide Parchetul General.