O Ordonanță de Urgență, pusă în dezbatere de Ministerul Mediului, a declanșat o puternică reacție de respingere din partea patronatelor de pe litoral. Actul normativ propune închirierea plajelor, prin licitație, doar pentru sezoanele estivale 2023- 2024, nu pentru 10 ani așa cum fuseseră contractate până acum.
Contractele de închierere a plajelor au expirat în toamna anului trecut. Operatorii au cerut, de atunci, Apelor Române, reluarea licitațiilor pentru următorii 10 ani.
Ministerul Mediului răspunde abia acum și, până la finalizarea PUZ-urilor pentru plajele lărgite de pe litoral, propune inchirierea, prin licitație, doar pentru doi ani.
Operatorii resping o asemenea variantă, spune Corina Martin de la Asociația RESTO:
„Se impune o ordonanță de urgență care să prelungească aceste contracte, având in vedere că, in 2024, când se finalizează practic lucrările de extindere a plajelor pe tot litoralul, vor avea loc licitațiile ce vor prevedea 10 ani de operare”.
Ministerul Mediului a ignorat total propunerile operatorilor de pe litoral, spune și președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală:
„Am înțeles că vor să facă niște parcele de plajă cât mai mari. In spatele acestei Ordonanțe, probabil se vor regăsi niște interese mari pentru unele firme care vor veni, vor licita, iar noi vom fi nevoiți să subinchiriem de la aceste firme masive”.
În plus, Ministerul Mediului impune ca cei care vor să liciteze plajele, aproape 300 de doritori, trebuie să vină la București. Directorul Apelor Române Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, are soluții pentru plajele necontractate:
„Am mai avut câteva cazuri de astea, izolate, de sectoare de plajă fără contract. Ne-am ocupat noi să le intreținem”.
Scandalul plajelor riscă să prindă stațiunile la 1 Mai, nepregătite, așa cum s-a intâmplat în anii trecuți.
Stațiunea Mamaia, cu 130 de operatori de plajă, va avea din nou de suferit, atenționează agenții economici de pe litoral.